EdBokt over trollen, bots en drollen

Foto: ermelo.nieuws.nl

EdBokt over trollen, bots en drollen…

Kraay Sneaky in de trollengrot
Beste Lezers, het werd weer hoog tijd voor een column. Vaste lezers weten inmiddels wel dat ik als columnist met regelmaat citeer uit info opgezocht via Google en Wikipedia, die betrekking heeft op een onderwerp of op de personen die in mijn column genoemd zijn! Oké, als columnist kun je best veel zeggen, maar wat je beweert mag natuurlijk geen onzin zijn, al zullen er lezers zijn die dat laatste in mijn columns soms wel in twijfel trekken.

Er was de laatste weken veel te doen over trollen en bots, dus schrijft Ed Bok(t) daar een column over en zoek er natuurlijk informatie over op. Nu had ik, naïef als ik ben, wel herinnering aan een troll; de jonge kabouter Junior doet niets liever dan dingen uitvinden in zijn boomhut. Zijn vader Jalle zou echter graag hebben dat Junior hem later opvolgt als hoofd van de kabouters in het woud. Aan het begin van de winter wordt de voedselvoorraad voor de dieren die binnenkort in winterslaap gaan geroofd door trollen. Omdat Jalle gewond is geraakt, moet Junior samen met zijn beste vriend, de kraai Sneaky, afdalen in de trollengrot om het gestolen voedsel terug te halen. Zoiets dus, maar lieve lezers dat bleek helemaal fout.

Je voelt pas nattigheid
Zanger Dotan bekent dat hij op sociale media door middels nepaccounts, troll accounts dus veel fans en publiciteit wist te genereren. Ook werden er bepaalde fake-accounts ingezet om andere artiesten aan te vallen en verzonnen verhalen te plaatsen. Door het gebruik van trollen en bots kun je je imago of die van een ander beïnvloeden, zowel negatief als positief. Er zijn heel intelligente bots die ervoor zorgen dat de accounts die geruchten verspreiden precies lijken op echte mensen. Je ziet foto’s, je ziet likes. Het lijkt net alsof het een echt mens is.

Bots op sociale media beïnvloeden ook in Europa ongemerkt de publieke opinie. Uit onderzoek blijkt dat tijdens de campagnes in Frankrijk en Duitsland, maar ook in aanloop naar het referendum over de Brexit, veelvuldig bots zijn ingezet. Bots was in mijn herinnering echter een Nederlandse band die in 1974 is opgericht en als een van de eersten in het Nederlands begon te zingen, en bekendheid verwierf door de hit Zeven dagen lang. In 2003 stond Bots na een hele lange adempauze weer op de planken, werkte aan een Bots-album, waaruit in 2005 de nieuwe single kwam: een remake van het liedje Je voelt pas nattigheid als je droog komt te staan.

Drollen moet je doortrekken
Tja beste Ed Bok(t), nu kennen we jouw herinnering aan Trollen en Bots wel. Maar wat is jouw herinnering aan drollen dan, hoor ik jullie denken. In mijn bijpassende foto boven de column is dat eigenlijk al wel duidelijk. Tja beste lezers, wat een vertoning rond het debat over het afschaffen van de dividendbelasting voor Multinationals als Unilever. Een plan uit het regeerakkoord wat ons jaarlijks 1.4 miljard kost. Geen enkele partij aan de formatietafel had het in een programma, maar de lobby van Multinationals werd geregeld. Er waren geen documenten van, geen memo’s, men had er geen herinnering aan of had ze niet gelezen.

Mark Rutte, oom Sybrand, Alexander Pechtold en Gert Jan Segers kunnen zo als soapacteur verder. Kijk van Rutte weten we dat die kan liegen alsof het gedrukt staat. Hoe hij dan de woorden bij elkaar weet te draaien om zich er uit te kletsen is op zich toch wel knap. Bij onze Oom Sybrand is dat lastiger. Hij bekt al niet zo lekker maar hij weet dan wel weer een andere betekenis aan het woord herinnering te geven Ook Gert Jan Segers maakte er maar een raar verhaal van maar bekende schoorvoetend op Christelijke grondslag wel dat het anders had gemoeten en verwees maar naar de Minister President.

De grootste en irritantste acteur in deze soap was toch wel Alexander Pechtold die in zijn oppositietijd bij interrupties toch meermaals om transparantie vroeg. Eerst was er geen memo, toen herinnerde hij het zich niet en deed schijtlollig het debat af over een bonnetje. Ach en dan nog onze vriend die al een Pinokkio neus heeft. De ‘belastingprutser’ Wiebes die maakte het helemaal bont. Drollen zijn het, nog ongeloofwaardiger dan voorheen stonden ze glashard te liegen om vervolgens aan het woord liegen een andere definitie te geven. Weet je wat we normaal met drollen doen? Doortrekken zodat we ze niet meer zien en de stank verdwijnt. Maar deze drollen, die blijven gewoon weer zitten!!!

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden