EdBokt tegen Jan van den Bosch: ‘Sorry Wethouder’

Foto: ermelo.nieuws.nl

EdBokt zegt sorry…

Sorry seems to be the hardest word
Beste lezers, ik heb lang nagedacht over de inhoud van mijn laatste column voor dit jaar. Wie zou ik als Ed Bok(t) nog even snel op de ‘spreekwoordelijke’ korrel nemen? Mijn vaste lezers weten wel dat ik soms refereer aan de oorsprong of betekenis van een gezegde. Dus heb ik voor dit geval dat ‘op de korrel nemen’ eens onderzocht. De korrel in deze uitdrukking is volgens het uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) eigenlijk een richtmiddel op een vuurwapen (een vizier); een metalen punt of knopje boven op de loop, dicht bij de mond van het wapen. De vorm hiervan deed denken aan een graankorrel. Dus iemand of iets op de korrel nemen betekende aanvankelijk, onder schot nemen, erop mikken.

De ‘figuurlijke’ betekenis ‘iemand bekritiseren/bespotten’ is kennelijk pas na het einde van de negentiende eeuw in gebruik gekomen. Van Dale vermeldt op de korrel nemen pas voor het eerst in de zevende druk uit 1950; met de betekenis ‘erop mikken’, meestal figuurlijk met betrekking tot uitingen’. Daar schrok ik wel van want stel dat de personen waar ik het afgelopen jaar kritiek op had het ‘letterlijk’ als een aanslag voelden! Uit positieve reacties, likes en het grote aantal lezers, al kun je het nooit iedereen naar het zin maken, blijkt dat veel mensen het wel leuk vonden om mijn columns te lezen. Het was voor mij als columnist ook leuk mijn mening, weliswaar met een hele vette knipoog, oké soms wat cynisch te schrijven en met jullie te delen! Maar als ik daar mensen mee gekwetst heb wil ik daar met de feestdagen voor de deur mijn oprechte excuses maken, Sorry!

Hele fijne vrije dagen
Het gaat te ver om alle personen die in mijn columns eens als lijdend voorwerp hebben gefungeerd te vermelden. Dus is het slechts een select gezelschap, Sorry! Sorry Matthijs van Nieuwkerk, jij bent meermaals door mij opgevoerd als ordinaire zakkenvuller, betaald met belastinggeld. En dat terwijl je juist zo ‘sociaal’ bent door drie maanden tijdens de zomer en tussen Sinterklaas en Nieuwjaar andere zakkenvullers, ehhh sterren, de kans te geven.

Sorry Wethouder Jan van de Bosch met je strandhokjes, waterval en beachbabes op het Raadhuisplein, Sorry Sunny, Sunny Brugman, o.a. documentairemaker en bovenal activiste tegen Witte Reus die nu weer Heineken en Gillette oproept Voetbal Inside te boycotten omdat onze Gijpvogel iets heeft gezegd over homo’s. Sorry Sylvana Siemons! Jij bent, ook door mij dus zo vaak bekritiseerd dat je nergens meer aan tafel wordt uitgenodigd, terwijl je diep in je hart een goed mens bent. Je bent eigenlijk zelfs een verlegen meisje die helemaal geen aandacht wil en het liefst zelf ook nog voor zwarte piet had gespeeld!

Sorry Jesse Yes I can Obama Klaver, Sorry ook Oom Sybrand, Sorry Markx Rutte, Sorry NPO dat ik jullie in mijn laatste column betichtte van het aanzetten tot het demoniseren van Thierry Baudet na Fortuyn, Wilders en Donald Trump. Oops, die column heb ik nog niet geschreven. Nou bij voorbaat sorry dus, sorry allemaal!!!!.Lieve mensen Ik wens jullie als lezers en alle in mijn columns genoemde personen hele fijne Kerstdagen en voor Kuzu van DENK zeg ik hele fijne vrije dagen en een prettige jaarwisseling en een fantastisch maar bovenal gezond 2018!

Eenmaal, andermaal, vergeven!
Heb je dan helemaal niets te zeuren zo aan het einde van het jaar, hoor ik jullie denken! Nou vooruit, laat ik in de laatste column dit jaar dan iemand benoemen tot mijn sukkel van 2017! Vertel, vertel! Oké en ik zeg al bij voorbaat sorry! Ik heb hem overigens al eens eerder in een column vernoemd. Want ik ben absoluut geen fan van hem, maar om deze ‘eervolle vermelding’ heeft hij mijns inziens zelf gevraagd!

Hij verkwanselde voor het pluche al zijn principiële kroonjuwelen als het Referendum. Hij was jarenlang een principieel voorvechter om de Oranjes belasting te laten betalen en is daar, nu zijn partij regeert, plots op tegen. Hij was altijd zo voor transparantie, maar heeft wel verzuimd om een gift van ruim 130.000 euro in het register van de Kamer op te nemen. Was privé, zei hij en hij zag het zelf als een soort erfenis! Als Wilders of Baudet het zou zijn overkomen was er door de NPO misschien een extra journaal uitgezonden. Ik heb het natuurlijk over onze veilingmeester Alexander Pechtold! Nou Alexander, van harte gefeliciteerd met je prijs, ik zeg sorry en ook voor jou, hele fijne Kerstdagen en pak al je ‘cadeautjes’ onder de kerstboom maar uit!

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden