Ed Bok(t) over het eerste genderneutrale toilet in 1965…

Foto: ermelo.nieuws.nl

Ed Bok(t) over het eerste genderneutrale toilet in 1965…

Kedeng, kedeng, kedeng joehoe!!!
De Nederlandse Spoorwegen komt met het nieuws dat zij een probleem heeft opgelost. Tja, ‘vrienden en vriendinnen’, beste lezers, de NS en opgelost, dat klinkt wat vreemd. Hebben zij plots voldoende capaciteit voor hun reizigers zodat deze allemaal meekunnen èn ook een zitplaats hebben, vertrekken- en komen de treinen volgens schema, zijn de bovenleidingen, wissels e.d. op orde?, hoor ik jullie denken! Neen, lieve lezers, dat helaas niet maar binnenkort klinkt in de trein niet meer; Dames en Heren over enkele ogenblikken zijn we op station Tilburg. De conducteur roept voortaan om; Beste reizigers, over enkele minuten zijn we op station Tilburg! Wie weet voegt de omroeper er bij een jolige bui nog aan toe, Kedeng, Kedeng, Kedeng, Kedeng Kedeng, Kedeng Joehoe!!

Of er geen belangrijker zaken zijn bij de Nederlandse Spoorwegen die aangepakt moeten worden? Dacht het wel, maar bij de NS is, in navolging van Amsterdam nu ook de ‘Gendergekte’ toegeslagen. Op zich is met het omroepen van ‘Beste reizigers’ in plaats van ‘Dames en Heren’ natuurlijk helemaal niks mis, maar waar eindigt dit in Nederland waar correctheid meteen weer doorslaat in onzin. NS President Directeur Kedeng, Kedeng Joehoe Roger van Boxtel, oud D’66 politicus was er wat blij mee!

People Shave en Tena
Een middagje ‘Genderkritisch’ winkelen biedt kansen genoeg voor hen die het nog verder op de spits willen drijven. Tja, mijn favoriete kledingwinkel waar op de ramen staat; Sale for him & her en Fashion for Ladies and Guys en waar onder de naam van de winkel staat, Dames & Heren mode dat kan dan helemaal niet meer natuurlijk. De aanhef in brieven en officiële stukken, aanbiedingen in reclamefolders en wat te denken van aanduidingen op artikelen!

Ik las op de site van ziekenhuis StJansdal het volgende; Onze vrijwillige gastvrouwen en –heren begeleiden u naar de polikliniek of afdeling. Tja, lieve lezers goed en fijn dat ze er zijn maar dat verandert vast nog in ‘gastmensen’ Zo is er nog wel het nodige ‘Genderwerk’ te doen. Maar in alle ernst beste mensen, waar stopt deze onzin en hoe serieus gaan politiek en media hier mee om. Gaat bij de Kruidvat straks de Lady Shave een People Shave heten? En hoe moet dat met de Tena Lady, haha!

De intieme delen van juf
Toeval op niet, de afgelopen week kwam SIRE * Stichting Ideële Reclame met een spotje die voor wat opschudding zorgde. De omstreden SIRE campagne heet; ‘Laat jij jouw jongen, genoeg jongen zijn?’ Het filmpje dat sinds vorige week op de tv is, toont rennende en ravottende jongens in riolen, bossen en op de hei en flitsen van valpartijen, gevechten en kleerscheuren. De boodschap: jongens willen ontdekken, risico’s nemen, maar in plaats daarvan vragen we ze om stil te zitten, te luisteren en zich te gedragen. Een pedagoog gaf als reactie dat vooral jongens op de lagere school zich spiegelen aan hun leraar en ze die als voorbeeld zien. In dat licht bekeken vond hij het dus zorgwekkend dat er op dit moment amper ‘meesters’ zijn en dat het grootste deel van onderwijzend personeel bestaat uit ‘juffen’.

Ik moest meteen aan mijn lagere schooltijd denken, inderdaad alleen meesters met slechts één juf. Ik schrik nog wel eens wakker van het beeld dat ik mij herinner na een overblijfstraf. Ik verliet als laatste de lege school en dat dacht de enige juf die er was klaarblijkelijk ook. Ik ging nog snel naar het enige toilet in het noodlokaal, trok de deur open en keek tegen de intieme delen van de juf aan, die daar met de rok op de knieën en weckringen om de panty op het toilet zat. Genderneutraal dat wel, maar niet op slot!

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden