EdBokt over Zonnekoning Hans van Breukelen

Foto: Ermelo.nieuws.nl

Ed Bok(t) over Zonnekoning Hans van Breukelen. ofwel: ‘Koning, Keizer, Admiraal Loekie kennen ze allemaal…’

Winnaars van het verleden
Tja, lieve lezers het was me het ‘Koninklijk’ weekje wel zeg de afgelopen week. Eerst de ‘soap’ rond het aanstellen van een nieuwe bondscoach bij de Koninklijke Nederlandse voetbalbond de KNVB. Tja, voetbal is maar een ‘spelletje’ wordt vaak gezegd maar de gemoederen in Nederland kunnen rond dat spelletje hoog oplopen kan ik jullie vertellen. Al helemaal als het over ons Oranje gaat. Na het vertrek van Bert van Marwijk en zijn opvolger Louis van Gaal, alle twee succesvol op de grote toernooien, is het op alle fronten misgegaan met als echec, het niet meedoen aan een EK. Guus Hiddink ging, Blind kwam, Advocaat kwam, Advocaat ging, Blind ging en plaatsing voor het WK in Rusland is ver weg. Hans van Breukelen, de Zonnekoning bij de KNVB zou het Nederlands voetbal, ooit nog geroemd om de Hollandse voetbalschool op zijn typische ‘hocus pocus zweverige’ wijze met het project ‘winnaars van morgen’ weer op de voetbalkaart van de wereld zetten.

Republikeinse Oranje tompoucen
Het accent in dat plan ligt op winning mindset bedacht door Hans zijn hocus pocus vriendjes bij BTSW, het Bureau voor Toegepaste Sociale Wetenschappen. Waarbij clubs, opleidingen en coaches worden overvoerd met psychologen- taal. Inmiddels dus kan dat hele winnaars van morgen project beter omgedoopt worden in ‘winnaars uit het verleden’. Tjonge zeg, wat maakt de grootste sportbond, met 1.2 miljoen leden en 500 medewerkers er een zooitje van. En dat uitgerekend in de week waar ik, na een Koninklijk TV optreden van onze Koning en zijn familie daags erna mijn ‘republikeinse veren’ voor goed heb afgeschud en mij tegoed deed aan Oranje tompoucen. Wat een gepruts met die dingen trouwens, want neem je een hap links dan komt de vulling er rechts weer uit. Maar…, de smaak was goed. Met de oranje vulling op mijn neus, kin en mond besloot ik op Koningsdag dat door al dat amateuristische KNVB gedoe de K van Koninklijke wel weg mag bij een Bond waar de bestuurders niet alleen incompetent maar ook niet integer zijn.

Keizer met vlag en wimpel
Ik ben dus ‘om’ beste lezers, van potentieel Republikein naar Koningsgezind. Niet dat ik volgend jaar met oranje pet en vlaggetje langs de kant sta. Maar ik denk er wel over, bij het zien van al die vlaggen met wimpels in mijn straat, om er zelf toch maar eentje aan te gaan schaffen. Maar eerlijk is eerlijk, door al dat gedoe rond het Koningshuis, de toename van familie en aanhang, vakantiehuisjes links en rechts, de belastingontduikingsconstructie vanuit paleis Noordeinde, de familieperikelen, onderhoud de Groene Draeck, speedbootje, aanlegsteigertje, hekje, de wat ruimhartige prinsessen kindertoeslagen met al de overig Koninklijke kosten zoiets had van; ‘Het kan wel wat minder’. Vroeg mij bovendien af of het allemaal wel zo transparant en integer is! Oké, de Staatsbezoeken van ons ‘Koningspaar’ in combinatie met handelsmissies leveren het Nederlandse bedrijfsleven genoeg op. Ook op veel andere vlakken vertegenwoordigt het Koningspaar ons uitstekend. Tja, zal het dan stom toeval zijn dat de Generaal bondscoach wordt, de KNVB niet meer Koninklijk is, de Koning jarig, dat nu onze Keizer in opspraak is.

Pipo Koeien
Tja Henry Keizer, ik kende hem niet eens en toen ik hem op TV zag vond ik hem sterk lijken op de Dikke Deur uit de serie ‘Pipo de Clown’. Deze Henry Keizer, partijvoorzitter van de VVD is integer zegt Mark Rutte, maar of je met die uitspraak zo blij moet zijn? Tja, integer en VVD wat is dat toch. VVD-politici zijn voor het vijfde jaar op rij het minst integer en komen vaker in aanraking met justitie dan mensen van andere partijen. Sinds ze een ‘integriteitscommissie’ hebben bij de VVD valt de ene na de ander om. Dat zal bij Keizer trouwens wel een klap geven met die dikke. Want behalve patent op politici die niet integer zijn heeft de VVD door de tijd heen ook figuurlijke gezien de meeste zwaargewichten in de partij! Ik bedacht me trouwens een leuke reclame slogan voor de VVD; Koning, Keizer, Admiraal, Loekie kennen ze allemaal. Want ook daar heeft de partij patent op. Loek Hermans, was president commissaris bij het failliete Meavita. Bij de Keizer deal was hij ook toezichthouder. Als ik Keizer was riep ik nu al; Pipo Koeien…

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden