EdBokt over de wondere wereld van ‘Oom Sybrand’

Foto: Ermelo.nieuws.nl

Ed Bok(t) over goede voornemens en de wondere wereld van mijn Oom Sybrand…

Ranja met een rietje
Beste Lezers, allereerst wens ik jullie allemaal een heel fijn en goed 2017 toe en een goede gezondheid. Nog goede voornemens? Per één, oké per twee januari dan stoppen met roken misschien! Nou, dat gaat je dan met dank aan Staatssecretaris van Rijn, wat is die man toch een doener hè, dit keer wel lukken! Rookwaar mag niet meer in het zicht staan zodat je niet meer verleid wordt een pakje sigaretten met daarop de afbeelding van een gezwel en de vette tekst, ‘roken is dodelijk’ te kopen.

Oké, het levert de schatkist ruim 3 miljard per jaar op aan accijns dus helemaal verbieden gaat het niet worden. Hoe het precies uitgevoerd moet worden is nog niet duidelijk, maar dat zijn we wel gewend van de Staatssecretaris! Eerst stoer roepen, maar de uitvoering stokt. Want in de praktijk, zeg maar het echte leven, blijken zijn plannen iets lastiger! Wordt tabak straks verkocht vanachter een gordijn of zoiets? En als de regel- en bedilzucht van de overheid doorgaat straks misschien samen met alcohol, snoep en vet eten? Nou, dat wordt nog gezellig achter het ‘ijzeren’ gordijn! Misschien dat alle vijftigplussers, als het voorbeeld van Stichting Welzijn Ouderen Arnhem navolging krijgt, daar dan ook moeten gaan biljarten of kaarten. Tja, dan ben je dus volwassen, 50plusser! Word je drooggelegd en mag je, in plaats van biertje of borreltje bij je ontspanning, slechts ranja met een rietje kopen! Stichting Welzijn Jongeren!

Slogans die er toe doen
Neen, zelf rook ik al heel lang niet meer en alcohol, dat drink ik ‘met mate! Dat hoef ik mij dus niet vóór te nemen. Oké, ietsjes minder chocolade misschien. Maar heb jij geen goede voornemens Ed Bok(t), hoor ik jullie denken? Tja, beste lezers die heb ik, want Ed gaat het nieuwe jaar voor positivisme en vertrouwen en probeer, zeker ook in mijn columns, wat minder kritisch/negatief te zijn. En ik kreeg bij mijn voornemen plots hulp uit onverwachte hoek dankzij een uitzending ‘politieke partijen’ van het CDA, de partij met slogans die er toe doen. “Samen kunnen we meer, Nederland kan op ons rekenen” of ‘Vertrouwen in Nederland, vertrouwen in elkaar’, Betrokken samenleving, betrouwbare overheid’ of wat dacht je van ’Samenleven doe je niet alleen’

Gemiddelde CDA gezinssituatie 1
In een gezellige huiskamer, gordijnen dicht en schemerlampje aan, zit een meisje met lange blonde krullen gezellig aan tafel te kleuren, terwijl Mamma en Pappa naast elkaar op de bank aan de koffie zitten. Plots vraagt het meisje; Waarom mag Oma maar twee keer per week onder de douche? In het spotje kijken de ouders kijken elkaar vragend aan! Nu hebben deze ouders hun kind misschien op oudere leeftijd gekregen. Maar dan nog lijkt het mij sterk dat het meisje haar oma niet op haar zelf kan wonen of een indicatie heeft om al in een verzorgingstehuis te verblijven! Het CDA heeft zowel in Tweede als Eerste kamer ingestemd met decentralisatie van de zorg waaruit alle ellende is ontstaan, en daarna ook niet meer op de rem getrapt denk ik dan! Maar dan nog, welk kind vraagt zoiets!

Gemiddelde CDA gezinssituatie 2
In een Nederlands gezin met een migratie- achtergrond, goed geïntegreerd, modern en keurig gekleed in een zo op het oog nieuwe keuken zit een jongetje aan de keukentafel te kleuren terwijl Mamma, zonder Hi-jaab in een grote pan roert en Pappa komkommer snijdt. Plots vraagt het jongetje; Waarom mogen de jongens zo brutaal tegen de politie doen? Vader en moeder kijken elkaar vragend aan! Wat heeft het CDA er zelf aan gedaan om te zorgen voor meer respect voor politie denk ik dan! Maar dan nog, welk kind vraagt zoiets!

Gemiddelde CDA gezinssituatie 3
In een kleine opgeruimde woonkamer zit een alleenstaande moeder op een gele ruitjesbank op de laptop haar CV bij te werken. Naast haar zit een leuke dochter te kleuren! Plots vraagt het meisje; Mamma, waarom mag jij nergens langer dan twee jaar werken? De moeder kijkt dochterlief vragend aan! Het CDA heeft in de Tweede en ook Eerste Kamer ingestemd met de Wet, Werk en Zekerheid denk ik dan! Maar dan nog, welk kind vraagt zoiets!

De wondere wereld van Oom Sybrand
Net voordat ik weer een negatieve gedachte kreeg hoor ik op een vertrouwde toon Oom Sybrand zeggen; Als we het onze kinderen niet meer uit kunnen leggen is het tijd voor verandering! Voor een land dat we door willen geven. En zo voorkwam Oom Sybrand dat ik na een week al een terugval heb!

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden