EdBokt: “Politici zijn net ganzen: onbetrouwbaar volk…”

Foto: Ermelo.nieuws.nl

Ed Bok(t) over een witte kerst en gezellig met elkaar lekker dom ganzenborden…

Ganzen, het is onbetrouwbaar volk
Lieve lezers, hierbij mijn laatste column voor dit jaar die, het is tenslotte bijna kerst, ik heel netjes zal houden. Althans dat neem ik mij zo voor. Of mij dat tijdens het schrijven ook lukt, tja ik heb ambities om de politiek in te gaan en een mens leert snel hahaha!. Maar eerst wil ik jullie vertellen wat ik deze week in de lucht zag. Ik hoorde gak-gak-gak en dan weet je het wel, ganzen op doorreis naar grazige weiden. Prachtig in een V-vorm vlogen ze al gakkend tot plots twee van de ganzen zich los maakten en blijkbaar een heel andere koers volgden. Hebben jullie dat ook, dat je altijd probeert te tellen met hoeveel ganzen ze zijn. Wel, het is mij gelukt. Het waren 22 ganzen, 21 met één moedergans erbij, maar daarover later meer! Ik was verbaasd over blijkbaar een andere ‘TomTom’ bij de twee ganzen en jullie kennen mij, dan wil ik dus van alles over trekganzen weten en heb dat natuurlijk ook opgezocht.

Als de vos de passie preekt
Het hoeft in Nederland niet eens koud te zijn wanneer er ganzen overvliegen. Het gros van trekganzen vertrekt na een rottige vriesnacht vanaf de Noordpool hier naartoe. Tja, op de Noordpool is het dan ijskoud, terwijl het hier dus nog prima vertoeven is, dáárom komen ze tenslotte hier. Het verhaal dat trekganzen hier weggaan als het kouder wordt klopt dus niet, ze vliegen over op zoek naar groene grazige weiden. Je kunt wat dat betreft niet echt op trekganzen vertrouwen, want als je ze ziet vliegen, hebben je oren óf al een dag in kou gezeten, óf is het nog te warm om een muts op te zetten. Onbetrouwbaar volk die ganzen overigens net als de vos, twee onbetrouwbare dieren bij elkaar blijkt dus. Jullie kennen het spreekwoord; Als de vos de passie preekt, boer pas op je ganzen! Wat zoiets betekent als ‘een huichelaar is niet te vertrouwen’. Het zijn net politici, sommigen dan hè, onbetrouwbaar.

Witte kerst is ook een kleur
Tja, het wordt naarmate de maand december over de helft is wel iets kouder, maar echt in kerstsfeer ben ik niet, jullie wel?! Net als mijn Sinterklaasgevoel, wat door de hele discussie rond zwarte Piet weg was, dreigt nu ook een beetje het kerstgevoel te verdwijnen. Had de Hema vorig jaar al de prettige paasweek in de folder vervangen door prettige voorjaarsweek om moslims met ons Christelijke paasfeest niet tegen het hoofd te stoten, nu raakt ook al het woord kerst, om dezelfde politiek correcte reden, omdat het dus een Christelijk feest is uit de gratie. De NPO maakte een spotje maar verving daarin bewust het woord kerst door feest. Tja, en als het aan de partij Denk ligt, mag ik ook geen witte kerst meer wensen want voor je het weet staan er twee racisten politieagenten aan je deur. Daar kwam deze week ook nog de documentaire bij van Sunny Bergman, wit is ook een kleur! Ik ben er van geschrokken, van Sunny dan en denk dat er in Nederland nooit meer een witte kerst komt!

Gezellig een beetje dom ganzenborden
Waar Mark Rutte met de kerst in zijn eentje stratego gaat spelen en Lodewijk Asscher met zijn gezin vast ‘mens erger je niet’ gaat spelen ga ik ganzenborden. Dat brengt mij toch nog weer bij de 21 ganzen met moeder de gans en mijn grootste ergernis van het afgelopen jaar: het fietspad langs de Volenbeekweg over de Koperwiek. Even uitleggen; stemming in de gemeenteraad vóór fietspad over mijn straat omwille van wat geld en een paar bomen. De bewoners boos, zij nodigen raadsleden uit om alternatief plan voor te leggen. Instemming al om, goed plan klonk het, bewoners blij! Bij de definitieve stemming bleek er, na een stiekem politiek spelletje tussen de CU en ‘t CDA toch een meerderheid vóór het fietspad over onze straat. Wij boos, brieven en mails naar PE en het CDA. Gesprekken volgden, mea culpa van PE en het CDA was haast tot tranen geroerd!

Dag vogels, dag bloemen, dag burgers
De SGP bracht de Koperwiek, op basis van voortschrijdend inzicht en de ommekeer van PE en CDA nog een keer ter stemming in een raadsvergadering. Bewoners blij, maar jullie raden het al hè, alleen BBE en de SGP stemden vóór, waarmee deze partijen voor mij symbool staan als de twee ganzen die dus wel de goede koers volgden. De rest van de V-vorm bestond uit domme PE gansjes, wat gak-gak CU en CDA ganzen! Laten die ganzen dus in maart 2018 maar lekker op de Noordpool blijven!

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden