EdBokt over lange vingers van groene en link(s)e Jesse ‘Obama’

Foto: Ermelo.nieuws.nl

Ed Bok(t) over lange vingers van groene en link(s)e Jesse ‘Obama’

Ballen in de Goulash
Ik had graag willen schrijven over de ‘pleur op’ opmerking van onze Mark Rutte toen hij zijn Russische collega Vladimir Poetin deze week belde. Mark was echt boos over de Russische reactie op het MH17 onderzoeks- rapport en belde, nadat de Nederlandse ambassadeur op het matje werd geroepen, direct met Poetin; Zeg, ‘Vladje’ pleur jij eens lekker op met die onzin en je hoeft ook niet te dreigen met een handelsboycot, onze handel gaat wel ergens anders heen ennuh steek je gas maar in je… Of hoe Rutte boos belde met zijn Hongaarse collega Orbán; Zeg EU vrind, zal ik jouw ballen eens door de goulash draaien, wij hadden toch afgesproken, in ruil voor Euro’s vluchtelingen te verdelen! Helaas, beste lezers die ‘politieke ballen’ heeft onze Mark niet. Mijn column gaat deze keer dus over de groene en link(s)e Jesse Obama.

Vaste- of afkokers
Ik hoorde iemand op TV iets zeggen en dacht, verrek dat lijkt President Obama wel. Ik dus snel de aardappels aan de kant en vlug naar de TV om te kijken. Gek is dat hè dat je later, bij een historisch moment op TV over een oorlog, een ramp of iets van die strekking tot aan je dood ‘als ze je het vragen’ nog altijd weet wat je op dat moment aan het doen was. Waar was jij toen Jesse Obama zei, ‘we gaan Nederland veranderen:’ Nou beste lezers, ik was dus de aardappelen aan het schillen. Het was Jesse Klaver van GroenLinks en dus niet President Obama. Wat dom Ed Bok(t) hoor ik jullie denken, Obama spreekt toch helemaal geen Nederlands. Oké, klopt maar het was de zinsopbouw, het gebruik van Obama’s teksten, die mij op het verkeerde been zette. En Jesse weet, overigens net als Rutte, hoe hij van zijn handen en lange vingers gebruik moet maken. Gesticulatie heet dat, het zijn gebaren die je helpen om je gedachten te verwoorden zoals o.a. het meetellen op de vingers tijdens een opsomming of met de handen ‘enerzijds’ en ‘anderzijds’ weergeven; Enerzijds heb je dus vaste kokende- en anderzijds afkokers.

YES we can of YEP you must
We gaan Nederland veranderen, sprak Jesse in zijn witte overhemd met de mouwen stoer opgerold. Ik dacht in mijn naïviteit nog, oké Jesse best goed van je. Dienstplicht weer invoeren, de zorg weer zoals het was, ouderenzorg weer menselijk, meer personeel, minder regels en minder managers, weg met de marktwerking in zorg en energiemarkt. Bejaardentehuizen in een modern jasje terug en ook de particuliere- en ziekenfondszorg vorm herstellen, dat soort dingen. Maar neen, niets van dat. Wel meer groen, meer duurzaam, auto’s uit de steden en allemaal fietsen op windenergie. Groen en Links dus! Oké, ook Jesse wil het eigen risico in de zorg afschaffen. Sympathiek in aanleg, maar toen ik las hoe Jesse dat wil financieren schrok ik me rot. In alle commentaren las ik een open brief die een bezorgde Nederlander Jesse had gestuurd en die wil ik jullie niet onthouden.

Open brief aan Jesse Obama
Geachte heer Klaver. Mijn naam is Kees Kots, ik heb vanaf mijn 15e gewerkt, ruim 48 jaar lang en probeer nu te genieten van mijn zelf gefinancierde prepensioen. Ik heb altijd hard gewerkt, veel cursussen gevolgd in avonduren omdat ik mijn school verknald had, de meeste overigens ook zelf betaald. Uiteindelijk leidde al deze inspanningen naar een goede baan. Ook mijn partner heeft veel opgeofferd om dit te verwezenlijken. Altijd premies betaald, WW zonder daar gelukkig zelf nooit gebruik van te hebben hoeven maken. Premies voor AOW, of wat er straks nog van over is betaald. Voor de VUT jaren premie betaald uit ‘solidariteit’ met anderen, daarna afgeschaft. En zuinig geleefd, niet overdreven vakantie gevierd, ook niet in de schulden gestoken voor weet ik veel wat. Rente over ons spaargeld betaald, overigens al jaren veel te veel. Spaargeld dat wij ouderen door mensen zoals jij nog hard nodig heb met alle bezuinigingen om, als dat nodig is zorg en hulp te kunnen betalen.

Nu las ik dat jij je Groene en Linkse plannen wil financieren door ouderen zoals wij extra te gaan belasten. Wel Jesse, ik zeg je, je blijft met je lange vingers van onze spaarcenten af, ik waarschuw je en anders stuur ik Mark Rutte op je af, nou ja …. hij zal je zeker gaan bellen!

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

40EN Haarstudio1

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden