EdBokt over ambtenarij: ‘Normen en waarden of wormen en maden?’

Foto: Ermelo.nieuws.nl

Ed Bok(t) over wormen en maden, paarse krokodillen en witte overhemden…

Gevecht met krokodil goed voor kijkcijfers
Behalve aan wormen en maden, moest ik deze week ook aan de bekende ‘paarse krokodil’ denken. Neen beste lezers niet omdat ik naar de Super Freek show, het nieuwe programma van Freek Vonk, de Nederlandse bioloog en televisiepresentator met een specialisatie in slangen had gekeken, jullie weten wel, de ex van Eva Jinek. Oké, het had gekund maar ik zie Freek nog niet met een bekende Nederlander in de jungle studio met een krokodil worstelen. Alhoewel, nu ik het zo zeg zou ik daar toch wel een BN’er/ politicus aan willen wagen, en alles alleen voor de kijkcijfers dan natuurlijk. Nee lieve lezers, ik refereer met de paarse krokodil aan een spotje op TV ergens in 2005.

Van het kastje naar de muur
Het OHRA reclamefilmpje toont een moeder die met haar dochtertje bij de informatiebalie van een zwembad komt. De moeder zegt dat de dochter een paarse opblaasbare krokodil heeft achtergelaten en ze komen die ophalen. Het meisje ziet de krokodil in de hoek van de infobalie staan en verheugt zich er al op dat ze haar opblaasbeest over enkele ogenblikken terug zal hebben. Maar zo makkelijk gaat dat blijkbaar dus niet. De man onderbreekt zijn computerspelletje, likt aan zijn vinger en haalt verveeld een formulier uit de kast. De moeder moet het in blokletters invullen en dat tussen 9 en 10 uur inleveren bij de Dienst Recreatie’.

De vrouw reageert verbaasd: “Maar hij staat daar”, wijzend naar de krokodil in de hoek. De man beaamt dat …. (‘Ja, hij staat daar’), maar onderneemt geen actie. Er is dus, blijkens een groot onderzoek in opdracht van de Nationale Ombudsman nog niet veel veranderd. Want de Nederlander ergert zich nog steeds mateloos aan ambtenarij. De overheid faalt, stond er als vette kop bij het artikel. Ambtenaren zijn niet deskundig genoeg, onvriendelijke behandeling aan loket, eindeloos wachten op antwoord en vaak is er sprake van onduidelijke informatie. Het is nog steeds van het kastje naar de muur verwijzen, de grootste ergernis die we ervaren in omgang met gemeenten, Belastingdienst, UWV en allerlei andere overheidsorganen.

Visje vangen met wormen en maden
Zo die paarse krokodil is ‘geland’. Maar jullie vragen je natuurlijk wel af wat Bokt die Ed nu over wormen, maden en witte overhemden. Ik zal het jullie uitleggen. Normen zijn concrete richtlijnen voor het handelen; ze regelen het dagelijks sociale verkeer. Algemeen aanvaarde gedragsregels en opvattingen over hoe men zich wel of niet zou moeten gedragen in concrete omstandigheden, tot zover Normen. Waarden, ik heb het ook even opgezocht kent twee soorten, de instrumentele en intrinsieke waarde. Omdat het lezen van een column leuk moet zijn zal ik het ook maar simpel houden. Waarden zijn idealen en motieven die in een samenleving of groep als nastrevenswaardig worden beschouwd. Waarden zijn opvattingen over wat wenselijk is. Toen ik ‘Amice’ Mark bij Zomergasten zag en hoorde werden normen en waarden voor mij wormen en maden, van die beestjes waar je vis mee kunt vangen.

Goed voorbeeld doet volgen
Vreselijk zeg, vooral dat witte overhemd met opgerolde mouwen zonder stropdas! Ik denk, trek dan een leuk zomers hemd aan of is dat te gewoon en niet VVD! ‘Pleur op’ zei hij met een stoere blik toen het over de Neder-Turken rel ging, een Minister President onwaardig! Maar ja, beste lezers we weten allemaal wat normen en waarden zijn in de Nederlandse politiek, bij bestuurders en toezichthouders. Dagelijks lezen we over de graaicultuur, het (voor) liegen, bedriegen, frauduleus handelen, bonussen en misbruik van wachtgeld. Tja, en als goed voorbeeld goed doet volgen blijft er van onze normen en waarden niet veel over.

Jesse Klaver de nieuwe Erik de Engerd 
En toen kwam die andere engerd er ook nog overheen in een wit overhemd, de mouwen opgerold en ook zonder stropdas. Toevallig? Toeval bestaat niet maar het programma van GroenLinks zal vele ouderen die een ‘appeltje’ voor de dorst hebben bewaard zorgen baren. Normen en waarden volgens Thoman Piketty een Franse econoom gespecialiseerd in het thema economische ongelijkheid waar Jesse een groot fan van is. Tja, in dit geval zou ik zeggen dat het niet Piketty is maar pik het af. Ik hoop dat 50+ Henkie Krol het ook gehoord en vooral gelezen heeft! Actie dus Henkie!

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

40EN Haarstudio1

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden