EdBokt over Racisme-rel

Foto: Ermelo.nieuws.nl

Ed Bok(t) over de Eurasian Blackbird een Racis—merel en Monsieur Cannibale

Sunny, I don’t love you
Gisteren moest ik plots denken aan een liedje met de titel Sunny. Heel veel artiesten, onder andere Stevie Wonder en Boney M. hebben er een hit mee gehad maar het origineel was van mr Bobby Hebb. Hij schreef de tekst en muziek binnen 48 uur, volgens zeggen naar aanleiding van een dubbele tragedie die op 22 november 1963 in Amerika plaatsvond. Op die dag werd in ‘Dallas Texas’, dat weten jullie vast nog wel John F. Kennedy vermoord. Op diezelfde dag werd Bobby’s oudste broer Harald, buiten bij een nachtclub in Nashville doodgestoken.

Sunny, ‘Yesterday my life was filled with rain’. Sunny, you smiled at me and really eased the pain. The dark days are gone, and the bright days are here, My Sunny one shines so sincere. Sunny one so true, I love you.

Deze dubbele tragedie was voor Bobby Hebb, althans zo is te lezen de motivatie om binnen 48 uur het nummer ‘Sunny’ te schrijven waar elk refrein eindigt met ‘Sunny I Love you’. Ik eindig de tekst echter met I don’t love you want, Sunny… daar wil ik niets mee beginnen!

Racismerel is geen soort merel
Tja, lieve lezers, ik begrijp dat jullie nu denken wat Bok(t) die Ed nu weer voor onzin en denk ook dat het jullie verbaast waarom ik niet iets met Sunny zou willen. Wel, in ‘Politiek Correct’ Nederland is niets meer dat mij nog verbaast! Want weer speelt er een racisme- rel die de gemoederen flink bezig houdt. En waar er een racismerel is, duikt toch wel erg vaak de naam Sunny op. Overigens dacht ik bij ‘racismerel’, eerst nog dat het om een soort merel ging. Ik dus snel naar Google want een Racis merel die kende ik nog niet. Maar neen, het ging dus om racisme rel, maar dan aan elkaar geschreven. Het zou overigens in deze situatie wel lullig zijn wanneer er echt een merel werd bedoeld want de merel die wij kennen, Turdus Merula wat zijn wetenschappelijke naam is, staat voor de Eurasian Blackbird. En daar beste lezers zou onze Sunny helemaal van uit haar dak gaan.

Draaiende kookpotten
De naam Sunny Bergman, komt dus bij menig racismerel opvallend vaak voor. Voor wie het niet weet, Sunny is een Nederlandse actrice, een documentairemaker, programmamaker, verslaggever maar bovenal een activiste. Al In 2014 werd Monsieur Cannibale, de beroemde Efteling-attractie in een door Sunny Bergman gemaakte documentaire aangehaald als een perfect voorbeeld van racistische denkbeelden in onze moderne cultuur en voert zij de zwarte kannibaal en zijn draaiende kookpotten op als bewijs dat Nederlanders zich dus nog steeds schuldig maken aan racisme. De figuur doet haar denken aan de tijd waarin zwarte mens werd gezien als dom, primitief, agressief, lui en clownesk. Tja, lieve Sandy, ik doe toch een poging tot wat toenadering. kijk eens als het carnaval is bij een carnavalsoptocht hoeveel ‘humoristisch’ bedoelde stereotypes er daar worden uitgebeeld en bedenk je dan, het is echt bedoelt om mensen te laten lachen!

Arnhemse meisjes uit assortiment
Voor de laatste racismerel is de actiegroep SOS, oftewel ‘Stop Oppressive Stereotypes’ verantwoordelijk. De actiegroep wil in gesprek met de Efteling als het pretpark bereid is om de in hun ogen discriminerende attracties aan te passen. ‘Ze willen niet alleen woorden, maar daden’. De actiegroep heeft gezegd dat er acties volgen als de Efteling niets doet. Ik vraag mij zo langzamerhand af waar dit, na de eliminatie van o.a. de negerzoen zal stoppen. Zal de Partij van de Dieren er voor pleiten om zebra spritsen uit het assortiment te krijgen, klagen meisjes uit Arnhem de koekfabriek aan die Arnhemse meisjes produceert. Het wordt straks nog zoeken in de supermarkt als, net als in het Rijksmuseum de namen van de nodige artikelen moeten worden aangepast omdat die met slavernij in verband worden gebracht.

Reus, wast een berg, kost een beetje
Robijn Black Velvet, Pindarotsjes, Zwart-wit kogels, kijk nog maar goed naar de artikelen die in deze categorie kunnen vallen, uiteraard ook omgekeerd. Want ook Witmensen kunnen zich storen aan Witte Reus ook al wast het een berg en kost het een beetje.

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

40EN Haarstudio1

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden