EdBokt over uitgekomen dromen waar je wakker van ligt

Foto: Ermelo.nieuws.nl

Ed Bok(t) over dromen die uitkomen en dromen waar je van wakker ligt..

Dromen op ijs
Het is 1998 als er in het Thialf, de ijsbaan in Heerenveen een klein mannetje van net elf jaar oud voor de camera van het NOS jeugd- journaal komt. Met een schaats in zijn hand en een ijsmuts op de kop vertelt hij met een licht Friese tongval vlotjes hoe het zijn droom is om later een ‘topschaatser’ te worden. Mooie en ook onvergetelijke beelden van het mannetje, geboren in Heerenveen vlak bij de ijsbaan, die met kuiltjes in de wangen en met onvervalste pretoogjes stoer de camera in kijkt. De wil om de beste te zijn, zat er dus al vroeg in bij het kleine mannetje. Wat zou er van hem en van zijn dromen geworden zijn. Zou hij zijn dromen en ambities hebben verwezenlijkt?

Dromen op asfalt
Het is 2009, als Wilfried de Jong in de studio van Holland Sport een klein mannetje van net elf jaar oud voor zijn programma interviewt. Met een lekkere ondeugende kop, waar ook de pretoogjes opvallend zijn, vertelt het kleine menneke met een Brabants accent wat hij allemaal al gewonnen heeft. Hij zit al vanaf zijn vierde jaar in een racekart en verteld trots, met zijn vader aan zijn zijde hoe hard hij met zijn kart over het circuit scheurt. Met een vlotte babbel heeft hij de lachers en Wilfried de Jong op zijn hand en zegt dat hij later vast en zeker in de Formule 1 zal komen te rijden. De wil om de beste te zijn, zat er dus al vroeg in bij het kleine mannetje. Wat zou er van hem en van zijn dromen geworden zijn. Zou hij zijn dromen en ambities hebben verwezenlijkt?

Dromen op geleuter
Het is 1978, als een Haags jochie op school de vraag van zijn leraar, wat hij die ochtend op zijn boterham heeft gesmeerd beantwoord. Met een bekakt stemmetje geeft het elfjarige mannetje antwoord, dat wil zeggen hij praat. ‘U vraagt wat ik op mijn boterham gesmeerd heb’ herhaalt hij de vraag waarmee hij slim tijd rekt om antwoord te geven. Tja, zegt het kleine mannetje, daar kan ik u geen antwoord op geven. Ik zou dat wel kunnen maar gezien de ernst van de kwestie kan ik daar beter geen uitspraak over doen, het zou deze kwestie kunnen beïnvloeden en dat is op dit moment, mijns inziens niet zo gepast. De leraar doet nog een aantal pogingen maar er komt geen echt antwoord. De leraar verzucht, jij wilt later als je groot bent vast de Haagse politiek in waarop het jochie zegt; die ambitie, want zo noem ik mijn droom sluit ik niet uit. De wil om goed onduidelijk te zijn, zat er dus al vroeg in bij het kleine mannetje. Wat zou er van hem en van zijn dromen geworden zijn. Zou hij zijn dromen en ambities hebben verwezenlijkt?

Het kleine mannetje die een topschaatser wilde worden was Sven Kramer. Sven heeft zijn droom meer dan verwezenlijkt. Acht keer Wereld- en Europees kampioen, 174 keer een gouden medaille, 31 keer een zilveren en 20 keer brons met daarbij Olympische titels en de nodige wereldrecords. Sven heeft bovendien een knappe dame aan zijn zijde. Het kleine mannetje die Formule 1 wilde rijden was Max Verstappen. Max heeft zijn droom meer dan verwezenlijkt en dat al 5 jaar na het interview. Max heeft vorige week zelfs al zijn eerste race, de Grand Prix van Spanje gewonnen en heeft bovendien een knappe dame aan zijn zijde …

Het kleine Haagse mannetje heeft zijn droom of ambitie zoals hij het liever noemde ook al verwezenlijkt en heet Mark Rutte. Mark is een echte wereldkampioen in het verkwanselen. Onder zijn bezielende leiding is het leger nog dichter bij ‘Daar komen de schutters’ oftewel ‘Dad’s Army’ gekomen, kraakt Veiligheid en justitie in haar voegen, komt de Politie al maar geld en kwaliteit tekort, is het Woonakkoord niet geworden wat men bedacht heeft, blijft de werkeloosheid ondanks wetgeving ernstig hoog, kraakt en piept het onderwijs en is de zorg, o.a. door marktwerking een onzekere factor geworden. Met de ‘snelheid’ van een echte Fyra groeit het aantal kinderen die in armoede opgroeien en de ongecontroleerde toestroom van asielzoekers zorgt voor een groot tekort aan woningen om over de kosten van nu en later nog maar te zwijgen.

Een echte kampioen is Mark dus, een topper. Maar of we er blij mee moeten zijn? Tja, beste lezers ik betwijfel het zeer. Gelukkig twijfelt Mark zelf ook! Neen, natuurlijk niet aan zijn kennis en kunde, maar wel aan een vriendin …

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

40EN Haarstudio1

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden