EdBokt over groen: ‘Het kan gelukkig weer’

Foto: Ermelo.nieuws.nl

Ed Bok(t) komt uit de kast: “Groen het kan gelukkig weer, met dank aan Jesse…

Beste lezers, jullie zullen bij de kop boven mijn column van deze week wel weer denken, ehhh ‘groen kan gelukkig weer’, waar heeft Ed het nu weer over. Ik zal het jullie uitleggen want anders wordt het een lokaal politiek …. ehhh wollig verhaal.

In het seizoen 2005-2006 kreeg de in 1958 opgerichte Ermelose Football Club, afgekort EFC’58 een nieuwe hoofdtrainer. Een trainer die succesvol was en drie jaar bij mijn favoriete cluppie werkzaam is geweest. Ik heb hem leren kennen als een uiterst bevlogen en gepassioneerde voetbaltrainer, een echt voetbaldier en een echte Ermeloer bovendien. Hij had echter één afwijking en daarom zal ik zijn naam niet noemen al zullen ‘ingewijden’ wel vermoeden dat hij B heette. B… had namelijk een hekel aan groen en zelfs een boete ingevoerd voor spelers die het waagden om maar met iets van groen op de training te komen. Tja, en dan ben ik als betrokken man bij de club en tevens niet wars van bijgeloof natuurlijk solidair. Een spiksplinternieuwe trui verdween naar de zolder omdat hij groen was, gevolgd door alles waar maar iets van groen in zat. Van sokken tot dassen: een groene zak vol!

Modebewust, groen is in de mode
Ik ben, bijgelovig als ik ben, ook ‘anti- groen’ gebleven. Ook al is de ‘ trainer’ al weer jaren weg en komt de kleur VVOG groen, want daar had het mee te maken, niet in mijn klerenkast voor. Vorige week lag er een plastic zak in de brievenbus om oude kleding voor het goede doel in te doen. Een mooie gelegenheid, vond ik om de zak met groene kleding weg te doen. Tot Jesse Klaver van GroenLinks bij Pauw aan tafel zat. Dat gesprek beste lezers, heeft mij er toe doen besluiten dat groen weer kan! Jammer voor het goede doel maar ik heb, tot verbazing van mijn wederhelft, alles weer in de kast gehangen en gelegd. Ben je naar het dorp van Beter Ermelo geweest voor nieuwe kleren, vroeg ze nog. Neen, schat ik vond alleen groen eventjes geen modekleur, zei ik. Tja, of ze mijn modebewustzijn geloofde? Ik betwijfel het.

Sentiment geleerd van collega Didi 
Bij het gesprek over de verschrikkelijke en mensonterende situatie met vluchtelingen bij de grens tussen Macedonië en Griekenland gebruikte Jesse Klaver een politiek trucje dat hij geleerd heeft van collega Diederik Samsom. Jullie weten het vast nog wel dat Samsom voor een verkiezingsspotje van de PvdA op de fiets door Amsterdam reed. Met zijn dochtertje Benthe die een beperking heeft achterop. Vader en familieman Didi zei zich zorgen te maken over de toekomst van zijn dochter als rechtse politici het voor het zeggen kregen. Sentimenteel en een vals argument ook omdat bij de kijker de zieligheidsfactor een rol gaat spelen. Niet doen dus! Overigens niet veel later ging Diederik scheiden van zijn vrouw. Tja, Jesse heeft daar dus klaarblijkelijk niet van geleerd. Een politicus moet zich bij de feiten houden en een debat/discussie niet met sentiment belasten door je twee kindjes erbij te halen. Ik hoop overigens dat hij wèl bij zijn vrouw blijft, want een scheiding van ouders is, links of rechtsom echt zorgelijk voor een kind.

Jesse maakte het bont en ehhh groen
Na afloop, buiten het zicht van de camera om, maakte Jesse het echter goed. Hij vertelde dat zijn demente oma in een verzorgingstehuis ligt en hij zich nu wel kan voorstellen dat mensen boos zijn dat ouderen die zorg nodig hebben een luier om krijgen, in hun ontlasting moeten zitten en ze blij mogen zijn als ze één keer per week douchen. Ook zei Jesse enigszins ontdaan dat zijn broer bij Scapino werkte, zijn neefje bij Dixons en dat zijn tante op leeftijd, die tevens kostwinner is èn voor haar zieke man moet zorgen bij V&D werkte. Jesse kon het zich dus goed inbeelden wat die onzekerheid over je toekomst met mensen doet. Tja, mensen, Jesse werd echt emotioneel en liep helemaal leeg. Ruim 2 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens, 650.000 zonder werk 450.000 bijstandsgerechtigden, ruim 30.000 thuis- en dakloos. Ik ken de cijfers, de emotie en daar ga ik met GroenLinks wat aan doen riep Jesse!

Groen is mijn kleur weer 
Kijk lieve lezers, en daarom is Groen voor mij weer een te dragen kleur. Of ik ook Links word? Neen maar link wel! Alaaaaaaaaaaf!

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

40EN Haarstudio1

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden