EdBokt over wonen op Christelijke grondslag

Foto: Ermelo.nieuws.nl

Ed Bok(t) over Studentenhaver onbetaalbaar, Steur ondermaats en Wonen op Christelijke grondslag…

Die pet past ons allemaal… Al enkele jaren beste lezers speel ik via SMS of WhatsApp met twee vrienden een ‘codespel’. In het spel gaat het er om doormiddel van korte teksten, of soms slechts twee woorden elkaars parate kennis van nieuwsberichten te testen. We doen het iedere dag, per toerbeurt volgens een bepaald schema. De ontvangende partijen moeten binnen een uur na ontvangst een berichtje terugsturen met het antwoord, dus ‘welk nieuwsfeit’ er wordt bedoeld, maar het antwoord moet ook in code, dus cryptisch worden omschreven.

Het gaat volgens een puntensysteem en kan je per week een fles wijn kosten of opleveren. Het is de kunst om nieuws zo in een code te verpakken dat de ander het natuurlijk niet raad. Oké ‘Steur ondermaats’ was eenvoudig scoren, Minister van de Steur in het nieuws over de politie die ondermaats zou presteren bla bla bla. De antwoorden die ik terugkreeg, ‘Die pet past ons allemaal, en ‘De politie is je beste vriend’ Tja het kostte mij twee flesjes wijn dit keer.

Studentenhaver onbetaalbaar… Met die twee woorden ga ik scoren, dat weet ik, het uur is allang voorbij en ik heb nog geen antwoord. Tja, nu zijn jullie zeker nieuwsgierig over welk nieuwsfeit dit ging, oké ik zal het vertellen. Jullie weten ongetwijfeld nog wel dat studenten al weer enige tijd geleden het Maagdenhuis in Amsterdam hadden bezet. Een belachelijke actie die van februari tot april duurde. Behalve dat er niet gestudeerd werd en krakers sympathisanten bleken, werd er ook nog voor een bedrag van 668.000 euro schade aangericht. Schade die men op de daders, deze zijn dus bekend, zou verhalen.

Minister Jet Bussemaker laat deze week de Kamer echter weten dat de Universiteit van Amsterdam de schade niet gaat verhalen op de studenten die de schade gemaakt hebben. De UvA wil de huidige constructieve sfeer in het overleg met de studenten niet verpesten en bovendien is de schade vergoed door de verzekeraar. Dat de leiding van de UvA, net als die van andere universiteiten het zelf niet zo nauw neemt met regels, zoals onlangs bleek uit frauduleuze en belachelijke declaraties is bekend. Dat zij de studenten met de schade laten wegkomen en de belastingbetaler er voor op laten draaien past ook in dat beeld. Het andere argument, dat de verzekeraar de schade al heeft uitgekeerd is minstens net zo erg, het is dus onacceptabel en verwerpelijk!

Wonen op Christelijke grondslag… Ook met deze cryptische tekst ga ik scoren, die wijn is al binnen kan ik u verzekeren. Ik kan dus vertellen op welk nieuwsfeit dit slaat, of heeft u al een idee? Neen hè, ik zal het dus maar zeggen. De fractie van de Christen Unie wil, las ik met de enorme toestroom aan asielzoekers Nederlanders stimuleren om een asielzoeker in huis op te nemen. Een prima en ook mooi Christelijk idee, want behalve dat er plots een gigantisch tekort op de woningmarkt is, moeten die mensen wel geholpen worden.

Arie Slob, leider van de CU heeft het zelf niet overwogen. ‘Wij zijn aan het verhuizen van groot naar klein en dus niet een situatie om over dit soort dingen na te denken’. Bij CU Kamerlid Voordewind, de bedenker van het voorstel is er doordat zijn zoon getrouwd is wel ruimte ontstaan. Maar hij is er nog niet uit of die lege plek moet worden ingevuld door een asielzoeker, ‘we hebben het in discussie!’ Fractiegenoot Schouten heeft het overwogen maar heeft een puber in huis en is vaak weg. Ook haar collega Dik vindt het idee niet in haar straatje passen. CU Kamerlid Segers weet het nog niet. Hij moet het nog met vrouw en kinderen bespreken want dan zouden twee van zijn drie dochters bij elkaar op de kamer moeten, hij gaat het wel aan de keukentafel bespreken.

Tja, keukentafel gesprekken lopen meestal niet goed af, daar weten veel ouderen in Nederland inmiddels van. Het gedrag van deze CU politici doet mij overigens denken aan een reclamespotje van Cup-a-Soup, weet u het nog, die waar de manager gestoord werd tijdens zijn 4 uurs cup-a-soup moment en schreeuwde NU EVEN NIET. Een goed idee dus van de CU fractie, maar bij hun nu even niet.

Ik ben overigens nieuwsgierig of CDA man Sybrand van Haersma Buma een zoon heeft die in het leger dient, zal wel niet hè…

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Banner De Haarstudio 300x250

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen