‘Ode aan de doden’: column door Anneke Morsink van Altiora Uitvaartzorg

Dat ene kaarsje als een ode aan de doden.
Dat ene kaarsje als een ode aan de doden.
Foto: eigen foto

Onder de noemer ‘Doodgewoon’ schrijft Anneke Morsink van Altiora Uitvaartzorg in Ermelo columns over haar werk voor ermelo.nieuws.nl Vandaag een column met de titel ‘Ode aan de doden’.

Ode aan de doden

Het is altijd wennen wanneer de wintertijd is ingegaan. Ineens is het vroeg donker en als ik buiten loop ruik ik weer haardvuren en zie ik dat het leven van buiten naar binnen is verplaatst. November doet haar intrede met Allerheiligen en Allerzielen en programma’s over gemis en rouw. Afgelopen zondag hadden wij ons Altiora In Memoriam en het is altijd fijn om elkaar te ontmoeten.

‘Redt u het een beetje?’, vraag ik één van onze nabestaanden na afloop. “Het moet wel”, antwoordt hij en ik zie dat hij omringd is door zijn gezin. Kinderen en kleinkinderen die hem tot steun zijn. “We gaan zo gelijk door naar de begraafplaats en ontsteken we een kaarsje voor haar”. Hij redt het wel dacht ik toen ik ze nakeek.

Vandaag gedenken we alle mensen van voorbij, we staan stil bij jouw foto en maken licht in het donker. Dat ene kaarsje als een ode aan de doden. In gedachten kunnen we samen zijn, voelen we verbondenheid. We stromen vol als we hen in gedachten horen spreken en we luisteren muziek die zacht is voor onze ziel. ‘Samen’ blijft, zolang ik leef, leef jij. Want telkens weer, licht jij weer op…

Anneke Morsink, uitvaartondernemer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen