‘Kerstgeluk’: column door Anneke Morsink van Altiora Uitvaartzorg in Ermelo

Anneke Morsink.
Anneke Morsink.
Foto: Altiora Uitvaartzorg

Onder de noemer ‘Doodgewoon’ schrijft Anneke Morsink van Altiora Uitvaartzorg in Ermelo columns over haar werk voor ermelo.nieuws.nl Vandaag een column met de titel ‘Kerstgeluk’.

Kerstgeluk

Ons kerststalletje neemt in ons huis een belangrijke plaats in. Het brengt verleden en heden samen. Ooit heeft de oom van een vriendin het stalletje gemaakt, het dak is van stro en de figuurtjes zijn van gips en met liefde beschilderd. Toen onze kinderen klein waren was het neerzetten van de kerststal een belangrijke gebeurtenis. Eerst de boom, het stalletje eronder.

Ooit hadden wij honden die alle rode appels uit de kerstboom aten en vervolgens hun oog lieten vallen op onze kerststal. En zo zijn de meeste figuurtjes met stukjes eraf. Daar mist een oor, Maria’s hoofd is gelijmd, de hond mist een staart. De arm van een herder is geamputeerd en de wijzen zijn ook niet meer wat ze waren. Maar misschien daardoor ons zo dierbaar. Twee figuren uit die hele groep zijn nog onbeschadigd: Kindje Jezus en het engeltje. Of het zo moet zijn.

Onze kerststal verwoordt hoe het in een mensenleven gaat. Soms een stuk eraf, soms licht beschadigd. Maar juist dat geeft moed om door te gaan en om vooral mooie momenten te koesteren. Geluk is pas zichtbaar als het voorbij is, zei Godfried Bomans ooit. En misschien is dat ook zo. Niet iedereen viert kerst met een glimlach. Velen hebben een dierbare verloren en dan is daar toch die lege plaats aan tafel. KerstMis je zo. Weet je nog? Een lach en een traan.

Het kerstfeest is een feest van licht en hoop. Daarom: zullen we samen licht ontsteken? Zullen we een kaarsje branden? Voor allen die het nodig hebben. Jij met verdriet, jij die klaar staat voor een ander, jij die eenzaam bent, jij met je zorgen om wat komt in 2022. Jij, jij en jij…

We wensen elkaar na het kerstfeest een ‘gelukkig nieuwjaar’. Een jaar waarin we opnieuw volhouden en we op zoek gaan naar klein geluk. Alle goeds toegewenst!

Anneke Morsink, Altiora Uitvaartzorg

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen