‘Noodlottig ongeval’: column door Anneke Morsink van Altiora Uitvaartzorg in Ermelo

Anneke Morsink.
Anneke Morsink.
Foto: Altiora Uitvaartzorg

Onder de noemer ‘Doodgewoon’ schrijft Anneke Morsink van Altiora Uitvaartzorg in Ermelo columns over haar werk voor ermelo.nieuws.nl Vandaag een column met de titel ‘Noodlottig ongeval’.

Noodlottig ongeval

Sinds kort fiets ik met een fietshelm op. Dus als je mij ziet rijden met helm, mensen kijken er nog steeds raar van op, bedenk dan dat dit een heel bewuste keuze is. Weet niet of het zal helpen wanneer ik te vallen kom of aangereden wordt, maar beter het zekere voor het onzekere.

Ben jij er al aan toe? Afgelopen jaar betreurden we 229 fietsongelukken met dodelijke afloop. De fietsersbond was in schok: in 25 jaar was het aantal niet zo hoog geweest. Daar schrik je van. In de bijna 20 jaar dat ik actief ben als uitvaartverzorgster ben ik diverse malen betrokken geweest bij noodlottige ongevallen. De schrik omgeeft mijn hart als ik denk aan mijn eigen kleinkinderen.

Dus ben ik extra voorzichtig als ik fietsende kinderen zie. En de jeugd neemt het niet zo nauw. Met zijn drieën fietsen naast elkaar is schering en inslag. Doet je licht het wel? Of wat denk je van ouderen op de elektrische fiets? Ikzelf behoor tot deze groep. Op rotondes ben je als automobilist extra voorzichtig. Soms komen fietsers van twee kanten. Ik zie ook dat ze soms voorrang nemen terwijl er haaientanden staan en wielrenners denken soms dat ze alleen zijn op de wereld. Maar deze laatsten dragen wel een helm.

Het ongeluk ziet in een klein hoekje en dat gaat op voor jou en mij. Met dit stukje wil ik zeggen dat ik bezorgd ben om alles en iedereen. Ik weet het wel, mensen kunnen sterven aan ouderdom, aan dementie, aan kanker, aan hart- en vaatziekten, noem het maar op, maar ook aan een ongeval. Het doet mij denken aan het gedicht ‘Afscheid’ van Adriaan Morriën, “zul je voorzichtig zijn”. Lees het maar eens.

Als moeder en oma zeg ik deze woorden zo vaak. Het kan immers zo voorbij zijn. Hoe kwetsbaar is een mens. Of ben ik nu als uitvaartondernemer overbezorgd?

Anneke Morsink, Altiora Uitvaartzorg

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen