DickBlaft naar Juliana op de Wallen

Foto:

Columnist Dick Leene tipt Bernhard Holtrop, de beroemde spotprent-tekenaar.

Berrie

Onlangs ontving de in Ermelo geboren Bernhard Holtrop een belangrijke prijs voor zijn werk als striptekenaar voor diverse Franse kranten. De Telegraaf kopte met: Ere-expo voor Ermeloër, dus moeten wij er hier vanzelfsprekend ook even bij stilstaan. 

Bernhard is een oom van huisarts Roelf en een broer van Willem ‘Hospice’ Holtrop. Zijn spotprenten stonden eerder o.m. in V.N. Toen hij in 1967 Juliana afbeeldde achter een raam op de Wallen kreeg hij nogal wat kritiek te verduren en een jaar later vertrok hij ‘voorgoed’ naar Parijs. 
Mijn zus die één dag eerder is geboren dan hij, herinnert zich dat ‘Berrie’ op de lagere school al opvallend goed kon tekenen en weinig ophad met autoriteit. Juffrouw Groen kon de pot op wat hem betrof, dus tekende hij haar in de pauze ‘zittend op de pot’ op het schoolbord. Het leverde hem een flinke straf op, maar maakte hem ook onvergetelijk voor zijn klasgenootjes. 
Dezelfde zus vertelde dat nóg een andere generatiegenoot bekend is geworden als cartoonist. Willem van Malsen, zoon van een Ermelose fotograaf met een wat afwijkende politieke voorkeur, is wat te jong overleden. Op het Gymnasium leende ze ooit een plaat van Bessie Smith van hem, maar ze kan hem helaas niet meer teruggeven. 
Bernhard Holtrop daarentegen werkt nog volop vanaf een eilandje voor de kust van Bretagne en is blij dat de Franse collega’s van Mark Rutte door hun meer flamboyante levensstijl voldoende inspiratie leveren voor mooie spotprenten. Hij signeert zijn werk al jaren met zijn tweede naam Willem.
dickblaft®
Meer ongevaarlijk geblaf leest u op dickblogt
Dick werd ruim 60 jaar geleden geboren aan de Stationsstraat 82, waar hij nog altijd te vinden is.  Twitterprofiel:  lui&enthousiast, flegma-&fanatiek, superdom&bereslim, lomp&gevoelig, vals&muzikaal. 
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen