De Parasol Ermelo overhandigt gebreide dekens aan MissionPossible

Het idee alleen al dat de Roma in Bulgarije binnenkort slaapt onder de dekens die zij hebben gebreid. Het geeft de leden van de breiclub van Inloophuis De Parasol een erg warm en voldaan gevoel. Vandaag, woensdag 30 november, zijn de dekens overhandigd aan Beert van den Berg, vrijwilliger van MissionPossible.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Het gaat om een kinderdeken, drie eenpersoonsdekens en een babydeken. Het werk van dertien dames en Chiel Woltman, een man met een visuele beperking, die in De Parasol en thuis zowat het eelt op de vingers breiden voor heel veel lapjes van ongeveer 15 bij 15 centimeter. Gebreid van restjes wol overigens, wat kleurrijke dekens opleverde. Op sommige dekens is SLAAP LEKKER of SLEEP WELL geborduurd, zijn er hartjes in de lapjes gebreid en de Nederlandse vlag. De kinderdeken is bovendien lekker warm gevoerd met fleece stof. Alle dekens zijn daarnaast afgewerkt met een rand van ribbels, het resultaat van recht breien.

Vorige winter gestart
Op een tafel liggen alweer nieuwe vierkant gebreide lapjes die de dames en heer van de breiclub hebben ingeleverd.  “Thuis heb ik ook nog een bak vol”, vertelt Gerda Camron-van Bentum. De Ermelose is altijd druk in de weer om dekens van de lapjes samen te stellen en ze aan elkaar te haken. Het was ook Gerda die haar oud-buurman Beert van den Berg benaderde om voor MissionPossible dekens te breien. “We zijn vorige winter gestart met breien. Eerst wilden we het voor Afghanistan doen. De organisatie bleek echter met transportproblemen te kampen en wilde liever geld. Dat heeft De Parasol echter niet.”

Geweldig initiatief
Ermeloer Beert reageerde meteen enthousiast op het voorstel van Gerda. Hij is sinds 2010 als vrijwilliger betrokken bij Mission Impossible en bezoekt en promoot projecten in diverse landen. “Ik vind het een geweldig initiatief van De Parasol. Daarnaast is het ook een oplossing om een stuk eenzaamheid te verminderen. Ze doen het hier samen en ze breien ergens voor. Bovendien is het is zo belangrijk voor de mensen daar dat ze een stuk bemoediging ervaren vanuit Nederland. Net als dat de jeugd van de Nieuwe en de Oude Kerk in Ermelo de Roma in Bulgarije hebben geholpen. Ook voor de Ermelose jongeren zelf is het een hele leerzame ervaring geweest.”

Arm en onderdrukt
De dekens zijn bestemd voor de Roma die in midden Bulgarije wonen, waar het erg koud kan zijn. Het is een bevolkingsgroep die heel arm is en het erg zwaar heeft omdat die bij lange na niet wordt geaccepteerd en onderdrukt. Beert vertelt over die keer dat ze werden ‘aangehouden’ door de plaatselijke politie. “Die vroeg wat we kwamen doen, Toen wij van onze missie vertelden smaalden de politiemannen: ‘Hoe haal je het in je hoofd om die mensen te helpen’.”

Missie
MissionPossible is een christelijke organisatie die zich richt op hulpverlening aan kinderen-jeugd uit probleemgezinnen, (a.s.) tienermoeders en alcohol- en drugsverslaafden in Rusland, Oekraïne, Bulgarije en Albanië. Hiervoor zijn verschillende activiteiten op gezet zoals gezinspatrouilles, opvangtehuizen, rehabilitatie centra. Alles is er opgericht kind en ouder(s) weer bij elkaar te brengen. Lukt dat niet dan wordt een vervangend gezin gezocht.

Vicieuze cirkel doorbreken
In Bulgarije helpt MissionPossible de Roma een toekomst op te bouwen. De Roma kampt met discriminatie, hoge werkloosheid, geen onderwijs, slechte behuizing en sanitaire omstandigheden. Het is bijna niet mogelijk om deze vicieuze cirkel op eigen kracht te doorbreken. Al sinds 1998 ondersteunt Mission Possible de Roma gemeenschap in Bulgarije. Er wordt kleding en schoeisel uitgedeeld. In de dorpen Rozino, Slatina, Pevcite, Belopopci en Ihtiman worden elke winter gaarkeukens geopend voor 15 tot 50 kinderen. Dit programma wordt uitgevoerd in samenwerking met Roma evangelische kerken. Er zijn zondagsscholen opgezet en de kinderen krijgen les in lezen en schrijven. Lees hier over de impact van het programma. In 2006 is een project gestart voor de oudere meisjes. Dit project is gericht op integratie van Roma in de burgermaatschappij. Meisjes leren een vak zoals kapster of kamermeisje. De training wordt afgesloten met een staatsexamen. Het is de bedoeling om ook vaktrainingen voor jongens te organiseren.

Brei ook mee
In Inloophuis De Parasol dat is gevestigd in wijkcentrum De Leemkuul aan Eksterstraat 134, wordt elke laatste woensdag van de maand gezellig met elkaar gebreid, van 10.00 tot 12.00 uur.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen