Deel 2: Ajax verrassend onderuit tegen Veluwse Selectie bij FC Horst

06 jul , 11:36 Sport
27en oudedoos0
Eigen archieffoto
Het wedstrijdverslag van donderdag 17 juli 1986 betreffende de spraakmakende oefenwedstrijd op zaterdag 12 juli 1986, waarin Ajax met 2-1 verloor van een Veluwse Selectie. De legendarische Johan Cruijff, toen hoofdtrainer van de Amsterdamse ploeg, gaf na afloop een interview, waarin hij zeer kritisch commentaar gaf op de verrichtingen van zijn ploeg. Deze keer deel 2 van het Oude Doos Artikel, aflevering 0. Klik HIER voor deel 1.
Door Bram Burggraaff.
Klaas Drost
De in Ermelo woonachtige Klaas Drost maakte ook deel uit van de Veluwse Selectie. Drost speelde jaren in de eredivisie bij PEC Zwolle. Het komende seizoen maakt hij zijn opwachting bij DVS’33. Klaas Drost: "Het is lang geleden dat ik van Ajax gewonnen heb. We hadden echt een heel goed elftal en hebben positief gespeeld met drie spitsen en zijn niet voor de pot blijven hangen. Bovendien was het een bijzonder sportieve wedstrijd, waarin we niet naar ongeoorloofde middelen hebben gegrepen. We hebben Ajax voetballend verslagen.’’
Piet Schrijvers
Piet Schrijvers, de gelegenheidscoach van de Veluwse Selectie, heeft er in de voorbereiding steeds op gehamerd: Speel met open vizier, op één lijn, zover mogelijk bij je eigen doel vandaan. Piet Schrijvers: "Ajax had een verkeerde instelling en speelde te gemakkelijk. Ik weet overigens nog wel van mijn tijd bij PEC dat dit echt lastige wedstrijden zijn, vooral als je niet snel scoort. De tegenstander bijt zich in je vast en gaat tot het uiterste, terwijl je het zelf nog makkelijk wil doen. Overigens denk ik wel dat Ajax aan kracht heeft ingeboet. De vraag is: Hoe is de rest? Mijn prognose voor het komende seizoen. Ajax wordt derde en het Veluwse elftal speelt een beslissingswedstrijd tegen PSV om het landskampioenschap’’, grapt Piet Schrijvers.
Gerrit van Dam
In de tweede helft viel FC Horst-vedette Gerrit van Dam in. Na de wedstrijd was hij nog duidelijk onder de indruk. "Dit is geweldig, zoiets maak je nooit meer mee, winnen van Ajax is onvergetelijk. Vooral in de tweede helft vond ik ze erg tegenvallen, er was weinig beweging. Onze voorbereiding was al grandioos. Donderdagavond wonnen we met 10-0 van een DVS-elftal. De klasse van Piet Schrijvers haal je er gelijk uit. Toen we met 1-0 achter kwamen, stuurde hij gelijk Alex van Ginkel de spits in. Een Veluwse Selectie zoals hier op het veld stond, zou zeker geen slecht figuur slaan in de Eerste Divisie. Zelf hoop ik ook nog een tijdje bovenin mee te draaien’’, aldus Gerrit van Dam, die tijdens de wedstrijd een Ajacied tussen de benen door speelde.
Politiek geweld
Na het politieke geweld in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in mei met de kopstukken Lubbers, Den Uil en Nijpels was de wedstrijd tegen Ajax weer een groot evenement, dat Ermelo op de kaart zet. "Ook goed voor het toerisme, op welk ander vakantieadres krijg je de mogelijkheid om je favoriete profclub te zien spelen zelfs als ze verliezen", aldus wethouder Arie Strijbos die in de rust met een ballon de lucht inging, daarmee onderstrepend dat Ermelo ook bestuurlijk een sportieve gemeente is.
Organisatie
Jaap Boonen, Herman van de Wal, Krijn Kievit, Hielke Sietsma en Peter van Beek zijn de mannen achter Ermelo Promotions, de organisator van deze wedstrijd en nog vele andere evenementen. Jaap Boonen: "We zijn dik tevreden. Tien maanden geleden hebben we Ajax al gecontracteerd. Zakelijk gezien is het een groot succes geworden. Vooral veel toeristen komen op dit soort evenementen af.’’ Wel vond Jaap Boonen het presteren van Ajax niet om over naar huis te schrijven.
Maradonna
Jaap Boonen: "Ajax heeft veel jonge spelers. Er werd echt wel geprobeerd te voetballen, maar het elftal is nog onvoldoende ingespeeld. Piet Schrijvers wilde dat zijn ploeg beslist niet voor de pot bleef hangen. De Veluwse Selectie kwam er vaak verrassend uit. We gaan ook volgend seizoen door met het organiseren van dit soort grote evenementen. Misschien kunnen we wel bekende buitenlandse clubs naar Ermelo halen. Maradonna op het FC Horst-terrein, het is niet onmogelijk. Ik wil alle vrijwilligers bedanken voor hun enorme inzet en enthousiasme om dit gebeuren tot een succes te maken.’’
Bewondering
De verzorgster van de Veluwse selectie Jeanine Gewald sprak bewonderend over de geweldige medische begeleiding waar Ajax over beschikt: dokters, masseurs, verzorgers, enz. "Toch is bij ons de medische verzorging ook goed geregeld. We hebben rechtstreekse contacten met ziekenhuis Boerhaave. Als er bij FC Horst spelers ernstig geblesseerd raken, wordt er snel en professioneel hulp geboden. Verder was deze wedstrijd een geweldige ervaring’’, aldus Jeanine Gewald. De verloting, waarvan de opbrengst ook belangrijk is om de kosten te dekken, werd verricht in de bestuurskamer van FC Horst door plaatsvervangend notaris, de heer Bunschoten uit Ermelo.
Ajax
Ajax eindigde in het seizoen 1986-1987 op de tweede plaats in de eredivisie met 62 punten uit 34 duels. PSV werd kampioen met 16 punten meer. Marco van Basten werd topscorer met 31 doekpunten. Ajax deed het in Europa goed. Onder leiding van Johan Cruijff won het de Europacup 2, door in het Olympisch Stadion van Athene met 1-0 te winnen van Lokomotive Leipzig dankzij een doelpunt van Marco Basten uit een voorzet van Sonny Silooy.
banner restaria de vos