Veel handen geschud tijdens traditionele voetbalreceptie

De traditionele Nieuwjaarsreceptie van de drie Ermelose voetbalclubs werd weer druk bezocht.
De traditionele Nieuwjaarsreceptie van de drie Ermelose voetbalclubs werd weer druk bezocht.
Foto: archief Jan de Roo

De 236e aflevering van ‘Sportartikelen uit de oude doos’ van donderdag 15 januari 2004 gaat over de traditionele Nieuwjaarsreceptie van DVS’33, FC Horst en EFC’58 die werd gehouden op vrijdag 9 januari 2004 in het clubgebouw van FC Horst aan de Buitenbrinkweg.

Door Bram Burggraaff.

Gastheer
FC Horst was dit jaar gastheer van de traditionele Nieuwjaarsreceptie, die samen met DVS’33 Ermelo en EFC’58 begin januari werd gehouden. Behalve het voltallige College van Burgemeester en Wethouders waren veel bestuursleden, vrijwilligers en sponsors naar het clubhuis van FC Horst om elkaar het beste toe te wensen voor het nieuwe jaar.

Goede gewoonte
Evert Renden heette de aanwezigen namens de besturen van de drie verenigingen van harte welkom. Volgens de voorzitter van FC Horst is de traditie van de gezamenlijke Nieuwjaarsreceptie al oud en hij memoreerde dat 18 jaar geleden oud-FC Horstvoorzitter Gert van Winkoop op dezelfde plaats stond te speechen namens DVS’33, EFC’58 en FC Horst. “Als je een gewoonte zolang volhoudt, dan moet het wel een goede gewoonte zijn. Er spreekt minimaal uit dat de verstandhouding tussen de clubs prima is. Natuurlijk is er een gezonde rivaliteit, maar ook respect omdat we van elkaar weten dat we in feite met hetzelfde bezig zijn.

Successen
Ook dit jaar zijn er door de clubs successen geboekt. Op allerlei niveaus werden er kampioenschappen gevierd, maar niet door onze standaardteams. DVS’33 nam voortijdig afscheid van de hoofdtrainer en degradeerde uit de Hoofdklasse naar de Eerste Klasse, EFC’58 eindigde in de Vierde Klasse op de derde plaats, maar de deelname aan de nacompetitie leidde niet tot promotie. FC Horst was terug in de Tweede Klasse, maar had moeite zich te handhaven. Een wisselvallig seizoen leverde tenslotte een zevende plaats op.

Doelstelling
In het huidige seizoen staan na een halve competitie de drie clubs er ongeveer hetzelfde voor. Met name DVS’33 zal dat niet lekker zitten, want er is maar één doelstelling en dat is het terugwinnen van het verloren terrein, oftewel terug naar de Hoofdklasse. Het lijkt erop dat dit via de nacompetitie zal moeten gebeuren. FC Horst wil graag een stabiele tweedeklasser worden en ligt wat dat betreft op schema. Onlangs werd het contract met hoofdtrainer Eddy Kraay voor de vierde keer verlengd, wat zeer bijzonder is in voetballand. EFC’58 heeft nog alle kans om dezelfde prestatie te leveren als vorig seizoen en de nacompetitie opnieuw te halen. Promotie is dan een lange weg, maar zeker niet onmogelijk.’’

Vrijwilligers
Ook ging Evert Renden in op de belangrijke rol van de ruim 600 vrijwilligers binnen de verenigingen en de financiële perikelen. “Vrijwilligers zijn onmisbaar, zij trainen en begeleiden teams, bemannen en bevrouwen de bar, geven clubbladen uit, bouwen websites, fluiten wedstrijden, vervoeren kinderen, zijn gastvrouw, doen commissiewerk, organiseren activiteiten, benaderen sponsoren, wassen kleding enzovoort.

Regelgeving
Een voetbalvereniging heeft ook een financiële kant. Enerzijds hebben we te maken met een terugtredende overheid, maar anderzijds worden we overstelpt met allerlei nieuwe regelgeving. Natuurlijk is het belangrijk dat de legionellabacterie niet de kop kan opsteken. Natuurlijk moeten we geen alcohol verstrekken aan kinderen beneden de 16 jaar. Natuurlijk moeten we de hygiëne in de keuken en achter de bar in de gaten houden. Ook is het belangrijk dat de brandveiligheid in orde is, maar de hiervoor gemaakte kosten moeten gewoon uit de reguliere begroting komen. Daarom ontkomen we niet aan contributieverhogingen en aanpassingen van de prijzen in de kantine’’, aldus Renden.

Sponsors
Tot slot ging de preses van FC Horst in op het grote belang van sponsors. “Een belangrijke inkomstenbron is de sponsoring, waar onze verenigingen veel energie in steken, Toch komt het er vaak op neer, dat we blij mogen zijn als we onze sponsorinkomsten op peil kunnen houden, zeker omdat er door de bedrijven steeds meer naar de kostenkant wordt gekeken. Desondanks hebben onze verenigingen een sponsorarsenaal om trots op en dankbaar voor te zijn.’’ Evert Renden besloot zijn speech met de aanwezigen namens de drie besturen een gezond en voorspoedig 2004 toe te wensen. Na het officiële gedeelte bleef het nog lang gezellig in het clubhuis van FC Horst, waarbij het kantinepersoneel uitstekend zorg droeg voor de inwendige mens.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen