Deel 1: Ajax verrassend onderuit tegen Veluwse Selectie bij FC Horst

De kersverse DVS’er Klaas Drost in actie tegen Sonny Silooy tijdens de wedstrijd van een Veluwse Selectie tegen Ajax.
De kersverse DVS’er Klaas Drost in actie tegen Sonny Silooy tijdens de wedstrijd van een Veluwse Selectie tegen Ajax.
Foto: eigen archieffoto

Op 21 maart 2020 startte de webkrant ermelo.nieuws.nl met een serie die de naam kreeg ‘Sportartikelen uit de oude doos’ Het was aan het begin van de Corona-epidemie, toen het (sport)leven volledig stil kwam te liggen en er derhalve ook geen sportnieuws was. Als alternatief werden er oude opmerkelijke sportverslagen en interviews op de site geplaatst.

Positieve reacties
Het eerste ‘Sportartikel uit de oude doos’ was een verslag van de derby tussen DVS’33 Ermelo en VVOG. Deze wedstrijd van zaterdag 21 oktober 1986 werd met 3-1 gewonnen door de Ermelose ploeg. Toen het sportleven weer op gang kwam en ook het nieuws daaromtrent was het eerst de bedoeling om te stoppen met deze serie.

De veelgelezen artikelen leverden echter zoveel positieve reacties op, dat besloten werd ermee door te gaan. Inmiddels is de 236e aflevering geplaatst, een verslag van de Nieuwjaarsreceptie, die de drie Ermelose voetbalverenigingen hielden op vrijdag 9 januari 2004.

Spraakmakende oefenwedstrijd
Bij het opruimen stuitte onze sportverslaggever Bram Burggraaff onlangs op het eerste artikel dat hij ooit schreef voor het Ermelo’s Nieuwsblad. Het betreft een verslag van donderdag 17 juli 1986 van de spraakmakende oefenwedstrijd op zaterdag 12 juli 1986, waarin Ajax met 2-1 verloor van een Veluwse selectie.

Johan Cruijff
De legendarische Johan Cruijff, toen hoofdtrainer van de Amsterdamse ploeg, gaf na afloop een interview, waarin hij zeer kritisch commentaar gaf op de verrichtingen van zijn ploeg. Deze bijzondere gebeurtenis vond eerder plaats dan de bovengenoemde eerste editie van de Oude Doos Artikelen, vandaar aflevering 0. Vandaag deel 1.

Verrassend
Excuses als – het gras is te hoog, de lucht is te ijl, de bal is te rond, het is te warm – gingen afgelopen zaterdag niet op voor Ajax, dat een oefenwedstrijd tegen een prima spelend Veluws elftal verrassend met 2-1 verloor. Het duel werd gespeeld op sportpark ‘De Adelaar’, de thuishaven van FC Horst.

Slechte beurt
Het was een slechte beurt van Ajax dat voor zo’n 4000 toeschouwers niet kon imponeren. Dat was des te pijnlijker, omdat minstens de helft van het publiek bestond uit Amsterdammers, die op vakantie waren op de Veluwe. De eerste helft gaf zo af en toe leuke momenten te zien, maar in de tweede helft werd er ondanks een doelpunt van Jan Wouters aanzienlijk minder gepresteerd door Ajax, zodat de Veluwse Selectie de winst naar zich toe kon trekken, dankzij doelpunten van Benny Schut (SDVB) en Alex van Ginkel (Valleivogels).

Nieuw seizoen
Johan Cruijff: “Hoewel we pas maandag met de training zijn begonnen, drie zware trainingen per dag, vind ik dat geenszins een excuus voor de nederlaag vandaag. Ook in dit soort wedstrijden eis ik van de jongens dat ze tot de bodem gaan en dat is vandaag zeker niet gebeurd.’’ Volgens Johan Cruijff is het gat tussen landskampioen PSV en Ajax zeker niet groter dan vorig seizoen. “Mijn ploeg is evenwichtiger geworden en kan zeker een rol van betekenis gaan spelen in de komende competitie. Wat de andere clubs gaan doen, zullen we moeten afwachten. Het investeren van miljoenen in nieuwe spelers helpt je niet aan een gemakkelijke tegenstander. Wat dat betreft hebben we in de Europacup 2 met het Turkse Bursaspor als tegenstander zeker niet slecht geloot,’’ aldus de grootste voetballer die Nederland heeft ooit gekend.

Mexico
Johan Cruijff: “Ik heb het hele WK in Mexico via de televisie gevolgd en heb weinig nieuwe spelelementen ontdekt. Ik ben een liefhebber van voetbal, dus voor mij was de wedstrijd Brazilië – Frankrijk het absolute hoogtepunt. Ook de Russen en de Denen maakten een hele goede indruk op mij. Lautrupp speelde heel goed.’’ Marco van Basten had het WK in Mexico van de eerste tot de laatste minuut gevolgd. “Argentinië heeft op mij veel indruk gemaakt. Ik heb met bewondering gekeken naar Maradonna, Butrogenio, Lautrupp en Franciscoli. Wat betreft mijn eigen verwachtingen voor het komende seizoen. Ik hoop in de spits te spelen en weer veel te scoren.’’

EK 1988
Johan Cruijff: “De komende kwalificatiewedstrijden voor het EK van 1988 in West-Duitsland zullen zeker geen makkie worden. De tegenstanders Polen en Hongarije hebben misschien wat teleurstellend gepresteerd in Mexico, maar waren er in ieder geval bij en dat kan van Nederland niet gezegd worden.’’ Of Johan Cruijff evenals Franz Beckenbauer een bondscoachschap ambieert, wordt door hem ontkennend beantwoord. Geruchten dat Cruijff en Marco van Basten aan het einde van het seizoen vertrekken naar Barcelona wees hij van de hand. “In de voetballerij is nooit iets onmogelijk, maar een eventueel vertrek van Marco of van mij moet altijd los van elkaar gezien worden’,’ aldus Johan Cruijff.

Veluwse Selectie
Bennie Schut (SDVB), mid-mid tegen het verliezende Ajax, was heel nuchter. “Ach die jongens zijn echt een klasse apart. Je loopt van het kastje naar de muur. Toch hebben we ons voor 200% gegeven en hadden het geluk dat Ajax nog maar net in training is. Maar aan de andere kant kennen wij elkaar nauwelijks, dus het is echt wel een topprestatie.’’

Scouts
Op de vraag, of er te weinig doorstroming vanuit de Veluwe naar het betaalde voetbal is, antwoordt Bennie: “De scouts gaan vaak bij dezelfde verenigingen kijken, bijvoorbeeld clubs die al eerder spelers hebben geleverd. Bij andere clubs komen ze niet of ze moeten getipt worden. Je moet dan maar net een goede wedstrijd spelen. Ik denk wel dat er kwalitatief mogelijkheden zijn voor een profclub op de Veluwe. Alleen het spelen op zondag zal problemen geven. Bovendien zullen de belangrijke zaterdagverenigingen uit Spakenburg en Veenendaal hun goede spelers niet snel laten gaan’’, aldus Bennie Schut.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen