Dindoa wordt kampioen en promoveert naar Ereklasse

Dindoa 1 viert het kampioenschap en promotie naar de Ereklasse.

Dindoa is op zaterdag 8 juni 2024 kampioen geworden door in Zwolle de directe concurrent Sparta met 10-19 overtuigend te verslaan. De Ermelose korfbalvereniging eindigde met 9 punten uit 6 duels als koploper in de Hoofdklasse veld en promoveert naar de Ereklasse, het hoogste niveau van de korfbalcompetitie.

Van Bram Burggraaff.

Alleen winst telt
Nadat Dindoa op afgelopen zaterdag al veel kampioensteams rijker was geworden, was het om 15.30 uur de beurt aan het vlaggenschip van de vereniging. De wedstrijd tegen Sparta (Zw) dat één punt voorsprong had op de Ermelose ploeg moest gewonnen worden om kampioen te worden. Daarom was de opdracht van coach Hugo van Woudenberg duidelijk: “Alleen winst telt deze middag.’’

Sfeervol
De vele naar Zwolle afgereisde Ermelose supporters zorgden voor een sfeervolle ambiance; het was één en al blauwwit wat er rondom het veld te zien was. Dindoa 2 gaf het goede voorbeeld door de wedstrijd tegen Sparta (Zw) 2 met 11-14 te winnen en zette daarmee de toon voor het eerste team.

Snel
Na de indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de woensdag plotseling overleden hoofdsponsor Kees Vierhouten, barstte de wedstrijd is. Na het eerste fluitsignaal werden de eerste blauwwitte rookpotten aangestoken en lieten de supporters van zich horen. De spelers van Dindoa lieten zich niet hinderen door de rook en kwamen al snel op een 0-2 voorsprong.

Time-out
Sparta scoorde direct tegen, waarna de gasten op 1-3 kwamen. Wie echter dacht dat het een doelpuntenfestijn zou gaan worden, kwam bedrogen uit. In de daaropvolgende periode vielen de treffers moeizaam. De Sparta-coach probeerde door een time-out zijn ploeg op te peppen, want ook voor zijn ploeg stond promotie naar het hoogste niveau op het spel. Even leek het alsof hem dat gelukt was, want zijn team wist direct te scoren.

Op voorsprong
Maar door twee doelpunten van Dindoa werd het verschil naar vier punten gebracht. Met nog 7 minuten te spelen in de eerste helft stond het nog steeds maar 2-6. De beleving bij de bezoekers was echter veel groter dan bij Sparta (Zw). Elke onderschepping van de Ermelose ploeg werd gevierd en de supporters sleepten hun team door de doelpuntloze periode heen. Dindoa ging met en 4-7 voorsprong de rust in.

Niet gerust
Het publiek maakte zich op voor de belangrijke tweede helft. De komende 30 minuten zouden duidelijk maken of Dindoa voor het eerst in haar geschiedenis naar het hoogste niveau van de korfbalcompetitie zou promoveren. Alhoewel de Ermelose korfballers het beste uit de kleedkamers kwamen en de voorsprong wisten te vergroten naar 4-9, was coach Hugo van Woudenberg er toch niet gerust op.

Geknakt
Tien minuten na de rust greep hij bij een 6-10 stand in. Tom van den Berg kwam in het veld en dat bleek een gouden wissel te zijn. Hij wist namelijk direct met zijn eerste twee schoten de korf te vinden en de Ermelose voorsprong naar 6-12 te brengen. Dat was het kantelpunt in de wedstrijd. Sparta (Zw), dat eigenlijk al de hele wedstrijd niet haar eigen niveau wist te halen, leek geknakt en Dindoa liep gestaag uit naar 9-17. De Ermelose korfballers waren ervan overtuigd dat de titel hen niet meer kon ontgaan. Met nog twee minuten speeltijd kreeg Alain ter Horst een publiekswissel, want hij had met zijn vier treffers in korte tijd een belangrijke rol in de uiteindelijke 10-19 overwinning van Dindoa gehad.

‘Wij zijn kampioen’
Na het laatste fluitsignaal stormden de trouwe Dindoa-supporters het veld op om samen met hun helden en heldinnen het feest te vieren. Opnieuw werden de blauwwitte rookpotten afgestoken en was het luide “wij zijn kampioen”-gezang tot ver in de omtrek te horen. Bij terugkomst in Ermelo ging het grote feest in de kantine verder.

Bedankt
Het is de verdienste van de spelers en coach dat Dindoa volgend seizoen kan gaan acteren op het hoogste korfbalniveau. De selectie bedankt de supporters en vrijwilligers, die in de afgelopen jaren een belangrijk aandeel hebben gehad in dit mooie resultaat.

Doelpunten Dindoa: Lars van der Velde 4, Saskia Lieman 4, Alain ter Horst 4, Tom van den Berg 3, Bjarne Sinneker 2, Nina de Romph 1, Gerwin Bosch 1.