Speelt competitiemoeheid de schakers van VSG Ermelo parten?

Sommige schakers van het Veluws Schaakgenoot Ermelo kampen met competitiemoeheid. Dat bleek dinsdagavond 18 april tijdens de interne competitie.

Met fotoreeks

Janssen en Petersen meldden al vroeg een remise bij de wedstrijdleider. Hij vroeg hen waar hun strijdlust gebleven was, waarop zij zonder gêne antwoordden: “We hadden geen zin meer.” Dit kan natuurlijk gebeuren na 24 rondes. Toen de wedstrijdleider even later ook remise aangeboden kreeg, moest hij natuurlijk weigeren nu hij kort daarvoor anderen vermaand had. Ook Licher bood vroeg remise aan tegen Bosch maar de laatste was gekomen om een avond te schaken. Dat deed hij dan ook en hij won.

Manmoedig
Van Seventer, de nestor van de club, had er nog wel zin in en zwoegde de hele avond tegen H. Miedema. Uiteindelijk wist Miedema het fort te houden, maar toen Van Seventer remise aanbood, accepteerde hij. Zijn zus W. Miedema was niet op haar scherpst en toen Van Enk met een paardvork definitief uithaalde, gaf zij op. West bestrafte al binnen een half uur een te snel …a5 van Sparling, die op moest geven. Askarzada speelt steeds beter en hield heel zich heel lang manmoedig de troepen van Haout van het lijf, maar door voortdurend te beuken wist Haout toch te winnen.

Wurg-partij
De langste partij was tussen Van den Burg en Vecht, bijgenaamd ‘Van den Wurg-partij. Van den Burg, die inmiddels berucht is vanwege zijn lange partijen, en tijdnood door zijn diepzeeduiken, fikst het toch telkens wel om in een goede positie te komen. Hoewel Van den Burg nog 1,5 minuut op de klok had en Vecht meer dan 14, bood de laatste toch remise aan wegens materiaalachterstand. De klok dwong Van den Burg te accepteren.

Potentiële winnaars 
In de kampioensgroep tekenen zich nu twee potentiële winnaars af: Shakhverdian en Keijer. Shakhverdian, die het vorige week nog verprutste tegen Van Setten, was bijzonder sterk tegen Lambrechts. Lambrechts kreeg het klaar twee vrijpionnen op de zesde rij te krijgen en bovendien Shakhverdian in tijdnood te dwingen, maar de laatste hield het hoofd koel. Hij toonde aan dat Lambrechts toch niet kon doordrukken en met een tussenschaak kwam zijn toren goed te staan. Lambrechts moest opgeven door substantieel materiaaltekort. Hiermee haalde Shakhverdian zijn 3e punt, evenals Keijer die zijn derde punt tegen Van Setten binnenhaalde. Geitenbeek offerde een dame tegen een toren en een stuk, volgens hem min of meer gedwongen. Westra leek lange tijd moeite te hebben om door te zetten totdat Geitenbeek zelf zijn paard pende. Het paard ging jammerlijk verloren en toen kon Westra de ongelijke strijd van twee torens tegen een toren en een dame omzetten in winst.

Voor het eerst in de geschiedenis
Westra en Geitenbeek hebben nu elk één punt, Lambrechts en Van Setten twee. Daar Shakhverdian en Keijer in de laatste ronde tegen elkaar uitkomen moet één van beiden kampioen worden. Als Shakhverdian wint is het voor het eerst in de geschiedenis van VSG dat een jeugdlid, een jongen van 12 jaar clubkampioen wordt. Volgende week kan Shakhverdian niet spelen zodat we nog twee weken moeten wachten op de ontknoping.

Overige uitslagen:

  • Jongejan-Reijngoudt 1-0
  • Wolters-De Hoop 0-1
  • Hollmann-Schuilenburg 1-0 Reglementair
  • Brouwer-Bleeker 1-0
  • Bieringa-Van den Broek 1-0
  • Viets-Schulz 1-0
  • Van Heeringen-Vroegindeweij 1-0
  • Versteeg-Wattez 1-0
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen