Volle bak bij onderhoudend Politiek Café Ermelo

Een tot de nok toe gevulde theaterzaal van De Dialoog was woensdagavond 22 februari getuige van Politiek Café Ermelo dat in het teken stond van de Tweede Kamerverkiezingen Ermelo. Het was een onderhoudende en interessante avond waarbij er wel werd geprikt, maar nauwelijks echt gebeten. Theatergroep Spiegel, The Razzles en dorpsdichter Fiet van Beek zorgden voor de culturele omlijsting.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Aan het verkiezingsdebat werken de volgende zeven kandidaten op de verkiezingslijst mee: Mona Keijzer (CDA), Jet Weigand-Timmer (CU), Chris Stoffer (SGP), Malik Azmani (VVD), Niels van de Berge (GroenLinks), Frank Futselaar (SP) en John Kerstens (PVDA).

Statushouders niet het probleem
Uit de reacties op de stelling Door de statushouders hebben onze eigen jongeren nog minder kans op een betaalbare woning viel op te maken dat de meerderheid niet de toegenomen migratie als het probleem ziet, maar de volkshuisvesting in Nederland. Niels van de Berge (Groen Links): “De statushouders zijn niet het probleem, er wordt te weinig gebouwd.” Jet Weigand-Timmer (CU) voegde eraan toe dat ook de doorstroming op de woningmarkt beter moet worden aangepakt. Mona Keijzer (CDA) kreeg naar haar idee niet voldoende podium van debatleider Anneke Knoppert, die op haar beurt de kandidaten bij de les wilde houden. Toch probeerde Keijzer het nogmaals: “We moeten het probleem bij de wortel aanpakken. En dat is de vluchtelingen opvangen in de eigen regio.”

Verontrustend
Inleider van de stelling De overheid moet een leven lang leren stimuleren. Er wordt een onderwijsbeurs voor alle werkenden ingevoerd om zo werkeloosheid te voorkomen Henk Hagoort, voorzitter raad van bestuur Windesheim kwam met verontrustende cijfers. “Op het MBO wordt 42 procent opgeleid voor een beroep dat straks niet meer bestaat, voor het HBO is dat 20 procent.” John Kerstens (PVDA) ‘verontschuldigde’ zich voor het feit dat de stelling niet zou leiden tot een ‘bloederig debat’. Net als Kerstens vonden ook de andere kandidaten dat een leven lang leren van belang is in een wereld die voortdurend verandert. Jet Weigand-Timmer (CU) stelde dat de basisbeurs weer moeten worden ingevoerd om studeren te bekostigen. Waarop Chris Stoffer (SGP) volmondig ‘amen’ zei. Mona Keijzer (CDA) merkte ironisch op: “Er zijn hier partijen die pleiten voor levenslang leren, terwijl ze zelf de basisbeurs hebben afgeschaft.”

Meer oog voor Thuiszorg
Bij de stelling De oplossing voor de problemen in de ouderenzorg is dat er meer personeel moet worden ingezet brak inleider Ymo Vellenga, voorzitter cliëntenraad Zorggroep Noordwest Veluwe regio Ermelo, een lans voor de Thuiszorg. “Wij vinden dat u daar oog voor moet hebben”, richtte hij zich tot de kandidaten, “want de thuiszorg is het hardst getroffen door de veranderingen in de zorg.” Frank Futselaar (SP) zei te zijn voor het maken van harde afspraken over personele bezetting. “Dit kost geld, en dat moeten wij ervoor vrijmaken.” Malik Azmani (VVD) sprak over een bedrag van 2 miljard. “We zijn het aan onze ouderen verplicht goede zorg te geven.” Bovendien spraken verschillende kandidaten over het terugdringen van de bureaucratie in de verpleegtehuizen. Onderzoek zou uitwijzen dat het personeel 30 procent van de uren kwijt is aan papierwerk.

Open vragen ronde
De animo voor de Open vragen ronde bewees hoe betrokken het publiek zich toonde bij bepaalde politieke vraagstukken. Waardoor de avond ruim een half uur uitliep. Zo vroeg iemand aandacht voor de digibeten die volgens hem de klos zijn met de post via MijnOverheid-berichten. Vooral ouderen zijn hiervan de dupe. John Kerstens (PVDA) onderkende: “Het gaat overigens niet alleen om ouderen, ook laaggeletterden kampen ermee.” Oud huisarts Jan Bolt uitte een hartenkreet voor de grote groep ouderen die voorheen in een bejaardenhuis mocht wonen, tegenwoordig net te goed zijn voor een verpleeghuis, en dreigen te vereenzamen. Niels van de Berge (GroenLinks): “Ik ben het met u eens. We moeten weer terug naar de menselijke maat.” Met het oog op haar toekomst vroeg een eerstejaars studente kunst & cultuur de kandidaten hoe belangrijk cultuur is voor de partijen. Erg belangrijk zo vernam ze tot haar vreugde.

Dorpsdichter Fiet van Beek 

KLOOFGEDICHT

Vanavond dichten we de gaten
die in vier jaren zijn ontstaan,
van voor en na verkiezingen,
Veluws accent en Haagse bluf,
van landelijk en plaatselijk;
vanavond zijn wij allemaal lokaal.

Met deze stemming in zicht
worden gaten snel gedicht,
rijden partijen af en aan,
om desnoods ver bij hen vandaan
steun van kiezers te halen,
bij burgers die hun lot bepalen.

Met scherpe tong en goede vragen
bevolken wij dezelfde zaal, vandaag.
Vanavond zijn wij allemaal lokaal
en hebben wij één kloof gedicht.

©2017, Fiet van Beek, dorpsdichter Ermelo

Het Politiek Café Ermelo is een initiatief van Gelders CDA- Statenlid Daisy Vliegenthart, directeur Bibliotheek Noordwest Veluwe Jan Hoogenberg en Aline Verhoef, lid van Progressief Ermelo.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen