UWOON oogst waardering bouwplannen Kerklaan-Postlaantje

Foto: Impressie UWOON

Op maandag 16 januari konden inwoners van Ermelo het plan van woningcorporatie UWOON bekijken voor de locatie Kerklaan-Postlaantje. De gemeente Ermelo organiseerde een goed bezochte inloopavond hiervoor, als onderdeel van de bestemmingsplanprocedure.

Dit meldt UWOON in onderstaand persbericht

Grote behoefte
De nieuwbouw moet zorgen voor (betaalbare) huur- en koopwoningen geschikt voor starters en senioren. Daar is grote behoefte aan. Dat bleek ook uit veel vragen van bezoekers, waar belangstelling uit sprak voor de koop- en vooral de huurappartementen. Aanwezigen benadrukten bij UWOON en de aanwezige politici het belang om nu door te pakken en het plan van UWOON te realiseren, om hiermee een goede invulling te geven aan een terrein dat al vele jaren braak ligt. UWOON is blij met de waardering van veel bezoekers, vanwege de kwaliteit van het plan en omdat tot nu toe regelmatig de kritiek van enkele omwonenden in de aandacht heeft gestaan.

Alternatief plan voldoet niet
Na de vaststelling van het stedenbouwkundig plan door de gemeenteraad in maart 2016, heeft UWOON actie ondernomen op de moties en amendementen. Vanuit enkele omwonenden is daarnaast een alternatief plan voorgelegd, plan Ouboter/Ritzen. UWOON staat achter haar eigen plan en constateert dat (de bijgestelde versie van) het alternatief op belangrijke onderdelen niet voldoet aan het stedenbouwkundig kader en de amendementen. Ook is het de vraag of de prijs-kwaliteitverhouding die UWOON en woningzoekenden wensen realiseerbaar is. Gezien de bebouwingshoogte en –dichtheid is het waarschijnlijk dat het alternatieve plan nieuwe bezwaren zal oproepen.

Mediation-traject
Een eerder voorgesteld mediation-traject heeft helaas niet geleid tot een gezamenlijke oplossing. Diverse gesprekken met omwonenden en andere belanghebbenden hebben wel geleid tot aanpassingen in het plan van UWOON. Zo is één van de woonblokken fors in hoogte verlaagd door een complete bouwlaag met appartementen te laten vervallen. De haagbeuken blijven behouden en er komt in het plan nieuw groen en een speelgelegenheid. Het plan voldoet aan de parkeernorm, maar samen met de gemeente is ook gezocht naar extra parkeermogelijkheden in de directe omgeving.

Zorgvuldige afweging
Het huidige plan van UWOON is het resultaat van een zorgvuldige afweging van de diverse, soms niet gelijklopende belangen. UWOON en het college van B&W zijn van mening dat een goed plan wordt voorgelegd, passend binnen de ruimtelijke kaders die gesteld zijn en bij de dringende vraag naar huur- en koopwoningen.

Hoorzitting
De gemeenteraad zal de komende maanden een gewogen besluit moeten nemen. Een door haar voorgestelde hoorzitting, inmiddels gepland op 6 februari, kan bijdragen aan deze afweging. UWOON licht dan graag het proces van de totstandkoming van haar plan toe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen