Ermelo loopt massaal uit voor 16e Oogstfeest

De 16e editie van het Ermelose oogstfeest is vandaag, zaterdag 20 augustus, weer massaal bezocht. Met ruim 8000 bezoekers is het Oogstfeest inmiddels uitgegroeid tot één van de grootse Ermelose evenementen.

Met fotoreeks door Jan de Roo Fotografie én Bram Burggraaff

Van jong tot oud kon men genieten van oogstwerkzaamheden, demonstraties, kinderactiviteiten, shows en optredens.

Ieder jaar wordt de opening verricht door eregasten, mensen die veel hebben betekend voor het Oogstfeest. Dit keer werd het echtpaar Bleijenberg ’s morgens vroeg verrast en met een rijtuig naar het terrein aan de Oude Nijkerkerweg gebracht, waar zij samen met Eibert Kuiper het Oogstfeest openden.

Eibert Kuiper, die samen met Greet Hop, Dirk van den Berg, Herman van Winkoop, Johan de Bruin, Martin Timmer en Henk Bakker, het bestuur vormt van het Oogstfeest weet nog hoe het allemaal begon. `In plaats van het hoge mais werd er 16 jaar geleden gekozen voor het verbouwen van rogge. Op het oogsten daarvan kwam zo’n 25 man af. Dat was het begin van het Oogstfeest, wat inmiddels is uitgegroeid tot een enorme happening. Het is een feest van saamhorigheid, voor jong en oud. Je ziet vooral blije gezichten van mensen, die met volle teugen genieten.

We heffen geen entree- of parkeergeld, waardoor het Oogstfeest laagdrempelig is, wat mede te danken is aan het vele werk van de meer dan 80 vrijwilligers. Veel van hen staan maandagmorgen alweer vroeg klaar om de rommel op te ruimen,’’ aldus oud-wethouder Eibert Kuiper.

Ook dit jaar mocht het Oogstfeest zich verheugen in optimale weersomstandigheden: zonnetje, wolkje, een graad of 20. In de beginjaren werd het evenement uitgesteld, omdat er een zware depressie met slecht weer op komst was. Het werd echter een stralende dag, waarna het bestuur besloot nooit meer tot uitstel over te gaan.

De bezoekers genoten weer van een uitgebreid en aantrekkelijk programma met o.a. een Friese paardenshow, een Oldtimer tractorrit, een koeienkeuring, zaaien, eggen, ploegen, machinaal dorsen met dorsmachine uit 1910, een optreden van Shantykoor Ermeluiden, de Tippezangers en dweilorkest De Bladbloazers.

Daarnaast waren er doorlopende demonstraties van o.a. klompen maken, schapen scheren, wol spinnen, riet dekken, leer bewerken, paling roken en korven vlechten, Bovendien waren er vele activiteiten voor de kinderen, zoals een rondrit met tractor en huifkar, springkussen, ponyrijden, schminken en spelen in de zandbak/ hooiberg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen