Vandaag, woensdag 27 januari, maken 6 Wajongers op initiatief van Jobstap een Bedrijventour door Ermelo. Het doel is is om de doelgroep te interesseren voor een bepaald vak wat uiteindelijk moet leiden tot een betaalde baan.
Nero Barbershop in winkelcentrum De Enkwas één van de bedrijven waar de Wajongers in de leeftijd van 20 tot 30 kwamen 'snuffelen' aan het barbiervak. Eigenaar Nero de Boer heette het groepje dat werd begeleid door Theo Wassink en Marieke Pol van Jopstap en Ermelose jongerenwerker Chiel Lozeman, van harte. "Ik wil graag aan de jongeren laten zien wat we hier doen en wat je met je handen allemaal kan. Met andere woorden, het ambacht van barbier onder hun aandacht brengen."
De aandacht van de Wajongers trekken en vasthoudenviel nog niet mee. Wat is toe te schrijven aan lichtverstandelijke beperkingen, autismeverwante stoornissen en gedragsproblematiek waar de doelgroep mee kampt. Het bezoek bleek dan ook zeer spannend voor het zestal. Kapper Nero speelde hier creatief op in door één van de jongeren op de kappersstoel te zetten voor knipbeurt terwijl de anderen werden uitgenodigd toe te kijken. "Onderwijl vertel ik iets over het vak", enthousiasmeerde hij het groepje. "Een barbier was vroeger namelijk niet alleen een kapper", verhaalde hij over de oorsprong van het barbiervak. "Hij was ook een soort van chirurg die kiezen trok tot wratten weghaalde."
Terwijl Nero Joey een prachtig stoer kapsel aanmat, huiverde deze voor het kappersvak. "Ik kan nog niet eens mijn eigen teennagels knippen." Door deze opmerking liet Nero zich niet uit het veld slaan. "Dat kon ik ook niet toen ik 18 was", pareerde hij, "maar je moet toch ergens beginnen, en als je een beetje creatief bent is dit een prachtig vak."
Achter de ruggen van het gezelschaphad Ziah een onderonsje met Shivan, de broer van Nero die in 6 maanden het kappersvak leerde bij Nero Barbershop. Marieke Pol observeerde het gesprek goedkeurend omdat haar pupil zo geïnteresseerd was in de verhalen van Shivan. Want dat is immers het doel van de Bedrijvenroute; snuffelen, onderzoeken en proeven. Joey glunderde inmiddels van oor tot oor zo blij was hij met zijn stoere kapsel. Zij afgeknipte lokken werden bijeen geveegd. Nero grinnikte de Wajongers met hun begeleiders toe: "dat hoort ook bij het barbier zijn."
De bedrijvenroute voert vandaag ooklangs schoenmaker Wisse Bijman, Bakker Bart, PMT Ermelo, Hopcon Las- en Metaaltechniek, Fiets Centraal en IMO Wasstraat.
Jobstap is onderdeel van Jobstap Groepen is een organisatie zonder winstoogmerk. Jobstap is ontstaan vanuit een maatschappelijke behoefte om arbeidsparticipatie voor iedereen mogelijk te maken. Jobstap geeft ondersteuning aan mensen met een overbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt. Vaak zijn dat jongeren. Ermelo beleeft volgens Theo Wassink de primeur van de Bedrijvenroute voor Wajongers vanuit Jobstap. "In plaats van achter het bureau ontstond de idee om iets met werkgevers te ondernemen."
Het Sociaal Team van de gemeente Ermelo, dat bestaat uit jongeren- en maatschappelijk werkers, wijkverpleegkundigen en Welzijn Ermelo, en Stichting MEE Veluwe verleenden graag hun medewerking. Na een evaluatie van de Bedrijvenroute wordt bekeken hoe en op welke manier er een vervolg aan wordt gegeven.