Jeugd Groevenbeek bepaalt niet de norm, maar God

SGP-lijsttrekker Frans Snoek toonde zich klip en klaar tijdens het lijsttrekkersdebat.Dat vond vandaag plaats op Christelijk College Groevenbeek in een aula vol Havo/Atheneum-leerlingen. Inzet was de zondagrust versus de winkelopenstelling. Volgens Snoek verbiedt Gods woord het werken op zondag. “Hier is geen sprake van een eigen keuze, wij worden verplicht één dag in de week in dienst van God te stellen.” 

Over winkels open of dicht op zondag gingen Esther Verhagen en Ruud van Eijle, respectievelijk VVD Ermelo- en ChristenUnie Ermelo-lijsttrekker met elkaar in debat.
Wat Verhagen betreft is dit aan de ondernemers zelf die keus te maken. Van Eijle beweerde echter dat de wens om open te zijn op zondag helemaal niet leeft onder winkeliers. Verhagen bestreed dit en tipte voor een behoefteonderzoek onder ondernemers en consumenten. 
Een twitterbericht kaartte het economisch voordeel aan van de zondagopenstelling. Die is er volgens CDA Ermelo-lijsttrekker Jan van den Bosch niet. “Je portemonnee is immers niet ruimer geworden.” Bart van der Knaap van BurgerBelangen Ermelo pleitte voor een open discussie. “De wereld verandert, daarom moeten we onderzoeken wat de winkeliers, consumenten en recreanten willen. Je kan niet iets zeggen over wat je niet weet.” 

SGP-er Frans Snoek zei ook geen concessies te willen doen aan het opschroeven van leeftijdsgrens voor het gebruik van alcohol. “Als er een wet ligt moeten wij ons daar aan houden, en niet aan wat de jeugd wilt.”
Een leerling gaf aan geen moeite te hebben met het nieuwe alcoholbeleid, maar met het feit dat kroegen door de nieuwe wetgeving 16- en 17-jarigen weren.

Anneke Knoppert (nummer 2 op kandidatenlijst Progressief Ermelo) viel Snoek in die zin bij dat de wet van uit Den Haag is opgelegd. “Daar kunnen we als gemeente geen invloed op uitoefenen.” Ook legde zij de Groevenbeekse jeugd uit dat de gemeente kroegen niet kan verplichten de deuren te openen voor 16- en 17-jarigen. “Dit is de verantwoordelijkheid van de kroegeigenaren, en geen taak van de gemeente. Ook niet wat betreft het organiseren van andere activiteiten voor de doelgroep. Jullie kunnen ook zelf met plannen komen, in plaats van te wachten tot wij wat bedenken.” 
Jan van den Bosch riep ondernemers op alcoholvrije evenementen te organiseren voor 16- en 17-jarigen die door het nieuwe alcoholbeleid nu tussen wal en schip vallen. 
De stelling voor veilige fietsroutes voor de schoolgaande jeugd gaf het algemene beeld een verrassende wending. Het gros van de politieke partijen wil de Schaapsdijk autovrij of autoluw maken. Waarop een leerling opmerkte dat maar 3 van de 150 scholieren over deze weg fietsen. “Waarom zouden jullie dat doen als wij een andere weg gebruiken die goed voldoet en een vrijliggend fietspad heeft?”
Het lijsttrekkersdebat was voorbehouden aan de politieke partijen die de afgelopen vier jaar zitting hebben in de gemeenteraad. Toch toonde een leerling zijn trouw aan Jan Hop, lijsttrekker van Groep Hop. “Waarom worden Nederlanders gediscrimineerd op de recreatieparken?”, verwoordde hij één van de speerpunten van Groep Hop. Waarmee de leerling bedoelde dat Nederlanders niet permanent mogen wonen op de vakantieparken , maar gastarbeiders wel.
Volgens Jan van den Bosch mogen ook gastarbeiders dit niet in Ermelo. Daarbij greep hij meteen de kans de CDA-ideeën over niet levensvatbare vakantieparken onder de aandacht te brengen, door deze geschikt te maken voor jongerenhuisvesting.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen