CDA Ermelo wil overlast van wilde dieren beteugelen

Foto: Eigen foto

Dat de Veluwe een toeristische trekpleister is behoeft geen verdere uitleg. Dit is voor een groot deel te danken aan de bosrijke omgeving en het wild. Deze rijkheid aan wilde dieren heeft echter ook een keerzijde.

Dat vindt CDA Ermelo. In een persbericht legt de politieke partij uit waarom:

Langs de wegen in het bosgebied van Ermelo, maar ook in de tuinen van verschillende inwoners, zijn de sporen van de wilde zwijnen zichtbaar. Ook zijn er in Ermelo en in de regio veel aanrijdingen met wild. Vanaf begin van dit jaar zijn er maar liefst 400 aanrijdingen gemeld. Dit levert gevaarlijke situaties op en kan gemakkelijk leiden tot persoonlijke ongelukken.

Lekkernij
Het wild zorgt niet alleen voor gevaarlijke, soms levensgevaarlijke, verkeerssituaties. De agrariërs in de omgeving van Ermelo ondervinden veel last en schade van het wild. Naast de verontreiniging van graslanden door herten, waardoor hun koeien er niet meer willen grazen, worden ook de maïskolven als lekkernij gezien. Daarnaast hebben de agrariers overlast van de dassen. Zij graven grote dassenburchten en brengen daarmee veel schade toe aan de landerijen en gewassen.

Geanimeerd
Om een beeld te krijgen van deze complexe materie is op initiatief van het CDA Ermelo een bijeenkomst georganiseerd waarvoor verschillende belanghebbenden waren uitgenodigd om eens van gedachten te wisselen over dit onderwerp. Het agrarisch bedrijf van de familie Meihuizen, op Landgoed Leuvenum, ondervindt het meeste overlast, dus dit was een logische locatie voor de bijeenkomst. Vertegenwoordigers van de CDA-fracties van Ermelo, Nunspeet en de Gelderse Provinciale Staten, maar ook ambtenaren van de Gemeente Ermelo, beheerders van het Landgoed, Faunabeheer en jagers, Ermelose wethouder Esther Heutink en Gelders Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk hebben elkaar in een geanimeerde ontmoeting bijgepraat.

Eerste stap
De Gelderse Gedeputeerde, was hierbij ook aanwezig om zich een beeld te vormen van de problematiek en de geschetste overlast. Dat de belangen hierbij groot zijn en soms ingewikkeld liggen, werd door de inbreng van de verschillende organisaties die in het wildbeheer werken al snel duidelijk in een veelal levendige discussie. De aldus verstrekte informatie wordt door Van Dijk meegenomen voor het ontwikkelen van passend beleid op provinciaal en mogelijk ook landelijk niveau. Volgens initiatiefnemer en Dick te Brake van CDA Ermelo is het van belang dat er voor dit gebied rondom Leuvenum, maatwerk wordt geleverd om de belangen van natuurbeheer, wildbeheer en de agrariër zorgvuldig te wegen en op elkaar te laten aansluiten. De gemeente Ermelo komt dan ook met een notitie over dit onderwerp naar de gemeenteraad. Te Brake besluit: “Dat hier het laatste woord nog lang niet over gezegd en geschreven is dan ook wel duidelijk, maar een eerste stap is gezet”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen