ChristenUnie Ermelo wil stille armoede uit taboesfeer halen

Foto: ChristenUnie Ermelo (bewerkt).

ChristenUnie Ermelo wil niet dat armoede in Ermelo in stilte voort blijft bestaan. In een persbericht licht ChristenUnie Ermelo het hoe en waarom toe.

Taboe
In de armoede en dan? Wanneer besef je dat je onder de armoedegrens valt? En wat ga je dan doen? Zoek je meteen hulp of wacht je af. Voor veel mensen is hulp zoeken, hulp vragen niet makkelijk. Liever net doen alsof er niets aan de hand is. Liever geen verjaardagsfeestje geven dan weten dat er geen kadootjes of traktaties gekocht kunnen worden. Liever net doen dat je niet houdt van mooie kleren, omdat je weet dat die mooie kleren niet te betalen zijn. Schaamte is groot. En niemand is trots op armoede. Dit zorgt er voor dat op armoede een taboe rust. In april 2016 heeft de ChristenUnie Ermelo een thema-avond gehouden over: In de schulden en dan? Veel organisaties, kerken en betrokken mensen zijn actief in Ermelo om zich in te zetten voor de groep die in armoede valt. Gezamenlijk kwamen we er op uit dat op het gebied van preventie ‘het voorkomen van’ nog wel winst is te behalen.

Armoedegrens
Armoede in Ermelo? Ja, ook in Ermelo! Deze week wordt het beleidsplan armoedebestrijding in de gemeenteraad besproken. In het beleidsplan lezen we dat 800 huishoudens onder de armoedegrens leven. Ongeveer de helft daarvan maakt gebruik van regelingen die beschreven staan in het beleidsplan. De andere helft is niet in beeld. Dus ongeveer 400 honderd huishoudens zijn niet goed in beeld en dat is best veel. Als ChristenUnie Ermelo vinden wij dat je er alles aan moet doen om te kijken of je de groep die niet in beeld is, kan weten te benaderen. Daarnaast is het ook van belang om aandacht te hebben voor de groep die onder de armoedegrens kan raken.

Aanbellen
Daarom hebben wij samen met enkele andere politieke partijen, waaronder het CDA, Burgerbelangen en Progressief Ermelo, een motie opgesteld om actief in te zetten op communicatie en preventie. En met actief bedoelen wij echt contact, aanbellen, uitnodigen, investeren in contacten in de wijk.

Breed draagvlak
Voorkom je hiermee armoede? Nee, niet direct. Preventie en communicatie is één van de onderdelen in de keten om verbeteringen te treffen. Als ChristenUnie Ermelo willen wij dit als aandachtspunt meegeven, de communicatie kan beter! Wij willen dat de in het beleidsplan beschreven acties en doelstellingen concreet en toetsbaar zijn. Om dat te realiseren heeft het CDA daarvoor de opdracht aan het college gegeven middels een motie die zal worden ondersteund door ChristenUnie en Burgerbelangen. Progressief Ermelo zal steunen en mogelijk ook andere partijen.

Durven vragen stellen
Voor de komende vier jaar ligt er een beleidsnota armoedebestrijding. Voor de raad een belangrijk onderwerp en mooi dat we hierin als partijen goed samen werken. Laten we met elkaar bedacht zijn op het taboe rondom armoede. Laten we oog hebben voor elkaar en naar elkaar omzien! Laten we vragen durven te stellen en het gesprek aan te gaan. Zelf kunnen we dan een steentje bijdragen om armoede niet in stilte te laten voorbestaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen