Gemeente Ermelo tekent intentieovereenkomst Smart Energie Hub naast A28

Foto: gemeente Ermelo

Gemeente Ermelo heeft de ambitie om naast de A28 een bedrijventerrein te ontwikkelen. Omdat het hebben van een infrastructuur voor energie en elektriciteit een voorwaarde is voor de ontwikkeling van dit project, hebben ze samen met Bedrijvenkring Ermelo, energiecoöperatie Veluwe-Energie en ontwikkelaar Prowind een intentieovereenkomst getekend voor het ontwikkelen van een Smart Energie Hub.

Dit vertelt de gemeente Ermelo in een persbericht.

Netaansluiting
Het persbericht vervolgt: ‘Ronald van Veen, wethouder duurzaamheid: ‘Door gebruik te maken van de netaansluiting van het toekomstige windpark Horst en Telgt, krijgt de Smart Energie Hub toegang tot een stabiele, duurzame energievoorziening. Met deze intentieovereenkomst zetten we een belangrijke stap om netcongestie te voorkomen en zorgen we voor energiebehoud in Ermelo.’

Stabiele, duurzame energievoorziening
De Smart Energie Hub naast de A28 kan bestaan uit het windpark, zonnepanelen op daken van bedrijven, een batterij voor opslag en een waterstofelektrolyser. De initiatiefnemers van windpark Horst en Telgt hebben reeds een contract met de netbeheerder voor de aansluiting op het elektriciteitsnet. Daarom wordt, momenteel op kosten van Prowind, voorzien in een elektriciteitskabel tussen het windpark Horst en Telgt en onderstation Harderwijk. Dankzij een stroomcontract tussen het windpark, het bedrijventerrein Veldzicht en het toekomstige bedrijvenpark naast de A28 wordt het mogelijk om de lokaal opgewekte stroom tegen aantrekkelijke tarieven en voorwaarden te leveren.

Netcongestie zorgt voor wachtlijsten bedrijven
De huidige overbelasting van het elektriciteitsnetwerk zorgt sinds twee jaar voor lange wachtlijsten bij de netbeheerders. Het gaat hierbij om aanvragen voor nieuwe grootverbruik aansluitingen en verzwaringen van bestaande aansluitingen. Deze aanvragen kunnen niet voor 2029 worden opgelost. Ook is het de vraag of bedrijven na 2029, middels het reguliere elektriciteitsnetwerk, wel kunnen voorzien in de toenemende elektriciteits- en energiebehoefte.

Windpark Horst en Telgt
Veluwe-Energie en Prowind hebben een vergunningsaanvraag ingediend bij provincie Gelderland voor de ontwikkeling van windpark Horst en Telgt met een beoogd vermogen van circa 45MW. Het Provinciaal Inpassingsplan wordt in juli 2024 ter besluitvorming voorgelegd aan Provinciale Staten.
Thijs Afman, Directeur Prowind: ‘We zoeken naar innovatieve oplossingen om de groene stroom van windpark Horst en Telgt zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten voor de op het bedrijventerrein Veldzicht gevestigde groot verbruikende bedrijven en de bedrijven die zich willen vestigen op het toekomstige bedrijventerrein naast de A28.’, aldus het persbericht.

Op de foto staan van links naar rechts:
Herman Filippo – Veluwe Energie
Arap-John Tigchelaar – wethouder economie
Jan van Vliet – Veluwe energie
Thijs Afman – Prowind
Ronald van Veen – wethouder duurzaamheid
Reinald van Ommeren – Bedrijvenkring Ermelo
Heimen van Diest – Bedrijvenkring Ermelo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen