Gemeente Ermelo ‘stopt’ drie vergunninghouders in één huurwoning

Foto: Henk Merjenburgh

De gemeente Ermelo wil in samenwerking met woningcorporatie UWOON alleenstaande asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben vestigen in één huurhuis, met een maximum van drie mensen in een woning. Daarmee hoopt verantwoordelijk wethouder Jan van den Bosch een fikse rekening van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) te voorkomen.

Gemeentes hebben de wettelijke verplichting van het aantal te huisvesten vergunninghouders. Gemeenten die niet aan het aantal voldoen krijgen de rekening gepresenteerd van het COA doordat een vergunninghouder langer in een AZC moet verblijven.

De gemeente Ermelo, die zich dit jaar zag geconfronteerd met het dubbele aantal aanvragen ten opzichte van vorig jaar, heeft een forse achterstand. Het gaat om 56 vergunninghouders, waaronder ook gezinnen en individuelen die wachten op gezinshereniging. Vandaar de tijdelijke oplossing om alleenstaande vergunninghouders met een maximum van drie te huisvesten in een huurwoning van UWOON, totdat de doelgroep kan doorstromen naar een reguliere woning.

Van de beschikbare woningvoorraad is een derde bestemd voor urgente woningzoekenden, waartoe de vergunninghouders horen. Over de kosten die worden gemaakt bij het bewoonbaar maken van de woningen hebben de gemeente Ermelo en UWOON afspraken gemaakt.

Volgens wethouder van den Bosch geeft deze tijdelijke oplossing om maximaal 3 vergunninghouders in één woning te huisvesten ook lucht aan de huurvoorraad voor de reguliere woningzoekenden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen