ErikPrikt…Zin: ‘Als je wel wil, maar je krachten tekort schieten’

Foto: Ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt…Zin

“Ik heb geen zin om… (vul zelf in)!! ” roept een kind, en ouders antwoorden dan graag “Dan maak je maar zin!” Dooddoener? Zo gek is het niet. Net zo min als de gedachte Wat is de zin van het leven? Zin in het leven! Je kan namelijk ook tegen een volwassene zeggen dat als het leven zinloos lijkt, het tijd is voor zinmaking. Want of je nu wel of niet in een hiernamaals gelooft, je staat hier en nu in het leven en je weet dat je het in eerste instantie zelf moet doen.

Het is goed als je niet de omstandigheden aanvoert als verklaring voor achterstand en achterstelling, voor je rottige baantje, je lage loon of je kwakkelende huwelijk. Dat is ‘slachtofferdenken’: het zijn de anderen die jou iets aandoen. Beter is om zelf in actie te komen, je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Deze manier van denken is zo algemeen geworden, dat die eigen verantwoordelijkheid zo langzamerhand een verplichting is: je mag niet stilzitten, je mag je huidige (verre van ideale) situatie niet accepteren, je moet de kwaliteit van je leven verbeteren.

En hier moeten we oppassen. Wie gelooft in een ‘maakbare wereld’ moet bedenken dat niet alles maakbaar is. Dat iets graag willen, scherp omlijnde doelen stellen en keihard je best doen je heel ver kan brengen, maar niet overal. Soms loop je keihard aan tegen je eigen beperkingen, soms zijn instanties onvermurwbaar en zit je gevangen in ‘het systeem’, soms is op je werkplek of thuis een klimaat ontstaan waarin jij niet gedijt, of sterker nog, waar je opbrandt.

Als je wel wil, maar je krachten tekort schieten, zoek dan hulp. Probeer lichamelijk en geestelijk sterker te worden met ondersteuning van dokter, fysiotherapeut, psycholoog of coach, zodat je weer energie krijgt om het leven zin te geven. En je hoeft het niet alleen te doen. Je kan die zin toch ook samen met je familie, buren, clubgenoten, collega’s en werkgever maken?

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen