Vervroegde Prikdag! ErikPrikt… leegte: ‘Hoe erg is leegstand in Ermelo eigenlijk?’

Foto:

De sleutel om steviger in je schoenen te staan ben je zelf… de wekelijkse tip van Erik Slagt.

ErikPrikt… leegte, want leegstand is spannend!

De politiek wil de leegstand in het centrum van Ermelo tegengaan. De VVD debatteert daarover zelfs in café De Kletskop… Maar hoe erg is leegstand eigenlijk?
Kansen
Natuurlijk wil je geen panden die er verlaten en verwaarloosd uitzien, je wilt zo veel mogelijk aantrekkelijke winkels in de Stationsstraat. Maar ‘leegstand’ biedt ook kansen: daar kan iets nieuws komen! Het is prachtig dat sommige zaken decennialang, soms van generatie op generatie, vrijwel onveranderd zijn bleven. Maar nieuwe initiatieven, hippe producten en kortdurende acties horen óók bij deze tijd. Lege panden zou je aantrekkelijk kunnen maken om iets vernieuwends te beginnen, om creatieve geesten de ruimte te geven.  
Hongerige wolven
Zo kan je ook omgaan met ‘leegstand’ in je eigen hoofd. Als je (te) hard hebt gewerkt, zit je door alle informatie, problemen, en nieuwe ontwikkelingen helemaal vol. Je hebt behoefte aan rust, je wilt ‘je hoofd leeg maken’. Maar let op: innerlijke rust zit niet in het uitschakelen van het denken, geforceerd proberen je hoofd leeg te maken levert juist spanning op. Want hoe je ook je best doet, er blijven altijd gedachten opkomen. Ervoor wegrennen, ze proberen achter je te laten, heeft geen zin, want ze komen als een groep hongerige wolven achter je aan. 
Wolken
De kunst is om je niet te laten opjagen, om onbevangen te ‘kijken’ naar al die gedachten. Ze komen voorbij, als wolken in de lucht. Jij bent de waarnemer, niet die gedachten zelf. Kijk ernaar, probeer niet meteen nieuwe, betere gedachten te bedenken, dan loopt je hoofd over. Ga even iets heel anders doen. Hardlopen, yoga, er een nachtje over slapen als je er niet uitkomt. Zo kan je ruimte creëren voor iets nieuws. 
Ruimte voor…
Want net als met donkere wolken en heftige herfstbuien kan het gebeuren dat jouw ‘hemel’ opeens wordt schoon geblazen. Even helemaal leeg en blauw. Even geen idee wat hierna komt. Hét moment waarop een briljant idee eindelijk de kans krijgt om ploep! in beeld te komen. Wees dus niet bang voor leegte, geef jezelf (en anderen) de ruimte, ook al weet je nog niet precies voor wat of hoe en waarom.
Erik Slagt
Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt. 
39en-banner-erik-slagt
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen